UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лелеки: високовольтна смерть

Останніми роками ураження електричним струмом стало справжньою бідою для пернатих. Оскільки міграційні шляхи птахів часто-густо пролягають там, де є лінії електропередач...

Автор: Юлія Бондаренко

Останніми роками ураження електричним струмом стало справжньою бідою для пернатих. Оскільки міграційні шляхи птахів часто-густо пролягають там, де є лінії електропередач. Особливо небезпечно це для лелек, які часто використовують стовпи для гніздівель, та інших птахів, котрі відпочивають на стовпах під час перельоту. За даними останнього п’ятого міжнародного обліку лелек в Україні, приблизно 30% їхніх гнізд (близько 6 тис.) знаходяться на лініях електропередач. З одного боку, існує неабияка загроза для самих птахів, з іншого — руйнуються дроти, й електричні компанії зазнають суттєвих збитків в результаті перерви в роботі й відновлення пошкоджених частин електроліній.

Для попередження ураження пернатих електричним струмом існує декілька способів. По-перше, спорудження ліній з ізоляційним покриттям, які дають змогу уникнути замикання дротів і відтак загибелі птахів. Не зайвим буде і спорудження металевих каркасів для гніздівель, як це зробили у Шацькому національному парку. Енергетики встановили кілька металевих каркасів вище дротів, що зменшило ризик ураження птахів електричним струмом. За даними «Волиньобленерго» приблизна вартість виготовлення і встановлення такого каркаса становить близько 300 гривень, що суттєво менше за вартість ліквідації аварії, спричиненої лелеками.

Не дуже гуманний, але дієвий спосіб віднадити птахів від ліній електропередач вигадали російські енергетики Тюменської і Курганської областей. Вони підводили до споруджень слабкий струм, який не шкодив птаху, але змушував його шукати місце гніздування деінде... На жаль, кількість країн, що усвідомили нагальну потребу захищати «володарів повітря», невелика. Проте існують приємні винятки з правил. Приміром, Федеральний акт з охорони природи у Німеччині, який був удосконалений і прийнятий у квітні 2002 року, містить таке положення: «...всі щойно зведені електричні і технічні споруди середньої напруги повинні бути збудовані з урахуванням засобів для захисту птахів. Електричні споруди і технічні засоби середньої напруги, що вже використовуються і становлять ризик для птахів, мають бути модифіковані для попередження загрози уражень струмом протягом наступних десяти років».

В Україні охороною птахів від ураження електричним струмом займається лише національна громадська природоохоронна організація «Українське товариство охорони птахів». За підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні ця організація реалізувала проект, основною метою якого було вивчити масштаби загибелі вельми вразливого птаха — дрохви від зіткнення з лініями електропередач та розробити рекомендації щодо попередження такого негативного явища. Запропоновані рекомендації були розповсюджені серед енергетичних компаній України з метою підвищення рівня обізнаності людей, які приймають рішення щодо побудови ліній електропередач, безпечних для птахів.

— Проблема зіткнення птахів з високовольтними лініями електропередач на сьогодні недостатньо вивчена і потребує співпраці на різних рівнях із залученням всіх зацікавлених сторін, — повідомив директор товариства Олег Дудкін. — На жаль, в Україні відсутня належна законодавча підтримка цього питання. Минулого року ми зверталися до Національної енергетичної компанії «Укренерго» і Міністерства палива та енергетики України з розробленими рекомендаціями і пропозиціями щодо створення експертно-аналітичної системи і системи моніторингу. Позитивного відгуку не отримали й досі.

Під час роботи вищезгаданого проекту, протягом зими 2001—2002 років, на підконтрольних ділянках Керченського півострову, окрім дрофи, загинуло 46 особин інших видів. Серед них — лебеді, сови, чайки, представники горобиних і воронових. Враховуючи невеликі розміри обстежуваної території, залишається лише здогадуватися, скільки птахів гине на території всієї країни…