Повідомлення про те, що американське Агентство з контролю за харчовими продуктами і лікарськими препаратами (FDA) збирається схвалити широке вживання м’яса та молока клонованих тварин, періодично почали з’являтися в пресі ще з 2002 року (майже відразу ж після оголошення мораторію на їхнє комерційне використання). Уже тоді в ЗМІ завзято циркулювали відомості про те, що вживання цих продуктів, отриманих від здорових клонів, для людини є цілком безпечним. Правда, на той момент ця інформація становила суто академічний інтерес, тому що вартість клонованого теляти сягала 82 тисяч доларів проти тисячі доларів за звичайного представника домашніх парнокопитних. Для споживачів ця інформація виявилася далеко не найактуальнішою, а ось виробники американської сільгосппродукції над нею серйозно задумалися.
Результати не забарилися. І це попри те, що з моменту появи першої клонованої тварини — всесвітньо відомої вівці Доллі — минуло неповних десять років. Страшилки на тему жахливих мук, у яких умирала прародичка нового біотехнологічного напряму, рясно перемежовуються переможними реляціями на тему переходу клонованої якості в кількість нулів у показниках доходів зацікавлених компаній. На рівні довіри сільгоспвиробників до нового напряму вся ця інформаційна кампанія відбилася найбезпосереднішим чином, тобто стимулювала попит на нові технології. Зате споживачі, зважаючи на все, з одного боку, не втратили свого скепсису, а з другого — не підвищили рівня своєї інформованості з цього питання.
Стівен Сандлоф, глава FDA, переконаний, що продукція клонованих тварин настільки ж безпечна, як і та, яку американці вживають нині. Підстав для такого твердження в нього вже було досить ще 2003 року, коли м’ясо та молоко звичайних корів і їх клонованих «колег» порівнювалися за 100 показниками. Як відомо, 90 індикаторів цілком збіглися, а за іншими — жирність, вміст холестерину тощо — перевага була на боці клонів. Однак 63 відсотки американців заявили, що не хочуть купувати м’ясо та молоко клонованих тварин.
Нині, через три роки, найбільша компанія, яка займається клонуванням сільськогосподарських тварин, оприлюднила результати нового дослідження. Власне, повна версія доповіді побачить світ лише у січні наступного року в спеціалізованому журналі Theriogenology, а тим часом широкій громадськості наданий шанс познайомитися з найзначимішими витягами з неї.
В основу нового дослідження покладене вивчення потомства 89 корів, запліднених чотирма клонованими биками й трьома, отриманими «дідівським» способом. З 404 телят 242 мали ознаки клонів. Усі вони вирощувалися в однакових умовах і були забиті після досягнення ринкових характеристик. Отримане в результаті м’ясо аналізувалося незалежною лабораторією за 14 036 показниками. Відмінність від «нормальних» тварин було зафіксовано тільки за трьома пунктами, причому тільки по одному спостерігалося відхилення від норми, встановленої американським міністерством сільського господарства. Правда, з якої саме, кореспондент The Washington Post, якому пощастило познайомитися з промоверсією доповіді, не уточнив.