UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чиновники та браконьєри добивають українських зубрів

Останні українські зубри загинуть впродовж 10-15 років, вважають експерти-екологи. Причиною цього є бездіяльність чиновників Держлісгоспу, котрі фактично ніяк не захищають цей вид...

Останні українські зубри загинуть впродовж 10-15 років, вважають експерти-екологи. Причиною цього є бездіяльність чиновників Держлісгоспу, котрі фактично ніяк не захищають цей вид. Натомість, на думку природоохоронців, деякі нормативні документи Держлісгоспу сприяють браконьєрству.

За офіційними даними, чисельність зубрів в Україні за останніх 15 років зменшилася втричі. Якщо у 1992 році нараховувалося 685 екземплярів зубра, то до 2007 року поголів’я зменшилося до 255 екземплярів.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко вважає, що на сьогодні зубрів в Україні ще менше — лише 190-230 голів. При цьому повністю знищено популяції зубрів у Чернігівській, Рівненській, Хмельницькій та Івано-Франківській областях.

Наприклад, у 1992 році на Чернігівщині налічувалося 120 зубрів. До літа 2007 року жоден з них не дожив. Останні сім загинули 19 березня цього року під час облавного полювання на інших звірів. Налякані зубри вискочили на тонкий весняний лід і потонули.

Держкомлісгосп, за словами екологів, нічого не робить для охорони зубрів у мисливських господарствах, які належать цьому відомству. За останніх 15 років відомо тільки два випадки затримання браконьєрів на зубрів, тоді як десятки випадків браконьєрського відстрілу зубрів залишаються нерозкритими.

Київський еколого-культурний центр звернувся із заявою про можливе знищення популяції зубрів до генерального прокурора України. Природоохоронці вимагають порушити кримінальну справу проти керівництва Держкомлісгоспу України за фактами масового знищення популяції зубрів, а також домогтися скасування незаконних наказів та інструкцій, пов'язаних із полюванням на цих тварин.

Йдеться, зокрема, про наказ Держкомлісгоспу «Про затвердження граничних рівнів цін на мисливські трофеї, добуті іноземними громадянами, і граничних рівнів тарифів на послуги, що їм надаються».

На думку голови ГО «ЕкоПраво-Київ» Бориса Васильківського, цей документ незаконно включає до переліку послуг організацію комерційних полювань на два види, занесених до Червоної книги України, — зубра та ведмедя, тоді як полювання на них і придбання виготовлених із них трофеїв заборонено.

Подробиці про причини зникнення українських зубрів читайте у статті Олега Листопада «Прощальний крик зубреняти» у свіжому номері «ДТ».