UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знімок заплаканої дівчинки на кордоні США з Мексикою став переможцем конкурсу World Press Photo

Журі престижного міжнародного конкурсу фотожурналістики World Press Photo оголосило переможців цього року.

© John Moore / Getty Images
© Ronaldo Schemidt
© Azin Haghighi
© Catalina Martin-Chico
© Brent Stirton
© Pieter Ten Hoopen
© Pieter Ten Hoopen
© Pieter Ten Hoopen
© Pieter Ten Hoopen

Головний приз міжнародного конкурсу World Press Photo за 2019 рік отримав знімок, на якому зображена заплакана дівчинка Янела Санчес з Гондурасу під час обшуку її матері Сандри Санчес і інших біженців на кордоні США і Мексики. Автор фото, зробленого в червні 2018 року, - 51-річний Джон Мур з агентства Getty Images, лауреат Пулітцерівської премії.

В прес-релізі журі конкурсу зазначається, що ця фотографія показує "насильство іншої властивості - психологічне". Обурення громадськості, викликане цією фотографією, призвело до скасування примусового поділу дорослих мігрантів та їхніх дітей, введеного адміністрацією США. Агентство France-Presse уточнює, що сім'я Санчес не зазнала такого поділу.

Джон Мур влітку 2018 року супроводжував американських прикордонників. 12 червня на кордоні з Мексикою була затримана група нелегальних біженців, серед яких виявилися Сандра і Янела Санчес. "Я бачив страх на їхніх обличчях, в їх очах", - заявив Мур по закінченні церемонії в Амстердамі, зазначивши, що проблема міграції і біженців сьогодні злободенна не тільки в США, але і у всьому світі. Нагороду World Press Photo за кращу фотоісторію отримав нідерландець Пітер тен Хупен - за сюжет з нелегальними мігрантами, також намагаються перетнути кордон США і Мексики.

На конкурс World Press Photo в нинішньому році були надіслані близько 79 тисяч робіт 4738 фотографів. World Press Photo - найпрестижніша премія для фотожурналістів. Конкурс проходить щорічно з 1955 року. Його мета - підтримувати професійну фотожурналістику. Автор переможного знімка отримує приз €10 тисяч.

Опубліковано Топ-10 фотографій з України - переможців конкурсу "Вікі любить Землю-2018".