UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміни до закону розділять у театрах повноваження директора та художнього керівника

Наразі це можливо, якщо особа виграла у двох конкурсах одночасно.

Зміни, які пропонується внести до закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури", передбачають скасування можливості суміщення у театрах посад художнього керівника та директора у разі, якщо певна особа виграла два відповідних конкурси одночасно.

Як кажуть законотворці, можливість такого суміщення на практиці призводить до ситуації, коли керівник державного чи комунального закладу може ефективно й повноцінно виконувати функції лише на одній своїй посаді, а виконання функцій іншої посади залишається другорядним, що відтак негативно позначається на ефективності діяльності закладу культури загалом.

Попередні законотворчі процеси лобіювали саме ідею абсолютної монопольної влади в одних руках - тієї особи, котра в театрі (наприклад) відповідає і за економіку, і за творчий процес. Тобто біжить "за двома зайцями". Теперішні можливі новації можуть порушити певні монархічні утворення у певних культурних закладах. Разом з тим, є чудові приклади, коли яскрава особистість адекватно розвиває у тому чи іншому культурному закладі і господарські справи, і художні процеси. Але, звісно, тут справа виключно в особистості, котра могла б акумулювати різні напрями діяльності.

На думку народного депутата України Ірини Подоляк, розбурхана ситуація у плані реформаторських зрушень спостерігається не тільки в культурній сфері, а й в освіті, медицині, правоохоронній системі, держслужбі, судах, тобто всюди. "Люди хочуть дві взаємовиключні речі - або нічого не змінювати й нікого не чіпати, або щоб прийшов святий "хтось" і за них зробив їм добре і якнайкраще…".

Читайте детальніше про можливі зміни у законодавстві у статті Олега Вергеліса "Серпом по зайцях" (Нове про контракти і конкурси) у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".