UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загинув відомий швейцарський альпініст Улі Штек

Володар престижної нагороди "Золотий льодоруб" планував знову підкорити Еверест.

Швейцарський альпініст Улі Штек розбився під час акліматизації на Евересті, повідомляє BBC Ukrainian.

Штек, відомий великою швидкістю сходження, завзятістю і витривалістю, за що отримав прізвисько "швейцарська машина", вже підкоряв Еверест у 2012 році. Цього разу він планував піднятися на вершину гори за іншим маршрутом і без кисневого балона.

У Федерації альпінізму Непалу вважають, що альпініст послизнувся, що й стало причиною смерті. Штека знайшли на Евересті та на гелікоптері доставили до столиці Непалу Катманду.

У середу, 26 квітня, Штек писав на своїй сторінці в соціальній мережі, що за день піднявся на сім тисяч метрів від базового табору і повернувся назад. Він вважав, що "активна акліматизація - кращий спосіб звикання до великої висоти".

У 2012 році Штек піднімався на Еверест без кисневого балона, а у 2015 році підкорив 82 альпійських піки вище 4 тисяч метрів за 62 дні.

У тому ж 2015 році він зійшов на одну з найбільш відомих вершин у світі - Північну стіну Ейгера - за 2 години 47 хвилин. При тому, що у перших альпіністів цей шлях займав кілька днів.

У 2009 році швейцарець отримав міжнародну нагороду за видатні досягнення в альпінізмі, яка щорічно присуджується французьким журналом Montagnes і The Groupe de Haute Montagne (GHM). В парі з Симоном Антаматтеном він зробив першопроходження в альпійському стилі північної стіни Tengkampoche (6487 метра) в Гімалаях. Крім того, Штек також встановив декілька рекордів зі сверхшвидкого одиночного підйому по класичним маршрутами.

Він сприяв популяризації альпінізму, за мотивами його сходжень було знято кілька пригодницьких фільмів.

У травні 2016 року Ірина Галай стала першою українкою, яка підкорила Еверест – найвищу гору планети, розташовану в Гімалаях.

Детальніше про роботу творця і керівника творчо-спортивного дитячого табору "ЕкстреМал", колишнього заступника начальника Контрольно-рятувальної (гірської) служби України Сергія Чумаченка читайте у статті Алли Котляр " Не бійтеся давати дітям дорослі знання" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".