UA / RU
Підтримати ZN.ua

З Одеської філармонії намагалися звільнити знаменитого піаніста, який не вгодив керівництву області

Музикант накликав на себе гнів обласних чиновників, виступивши на заході, організованому мерією Одеси. Піаніста звинуватили у "порушенні субординації" і змусили написати заяву про звільнення. Від звільнення музиканта врятував лише скандал, що розгорівся.

З Одеської обласної філармонії спробували звільнити відомого піаніста Олексія Ботвінова - затребуваного на Заході музиканта з поважною міжнародною репутацією. Відповідна ініціатива виходила від начальника Управління культури і туризму, національностей та релігій Одеської облдержадміністрації Владислава Станкова. Коли розгорівся скандал навколо звільнення, Ботвінова відновив на посаді губернатор Едуард Матвійчук.

За твердженням одеських ЗМІ, ситуація зі звільненням відомого піаніста з філармонії пов'язана з конфліктом влади міста та області. Ботвінов взяв участь у музичному проекті, який присвячено дню народження Одеси. Але цей захід курирує міська влада. А філармонія підпорядковується - області.

Коментувати ситуацію для ZN.UA в одеській облдержадміністрації виявилося нікому, оскільки Владислав Станков, за повідомленням його секретаря, був у відрядженні. У філармонії повідомили, що рішення про звільнення музиканта було пов'язано з тим, що він "не виконував трудові норми, а дуже багато гастролював на Заході і в Росії".

Версію про конфлікт влади області та міста ZN.UA підтвердив сам постраждалий піаніст: "Мені повідомили, що в обласного управління культури є невдоволення щодо того, що я зробив проект на день Міста у співпраці зі структурою міськради. З цього логічно витікає: напевно є якісь суперечності у місцевої обласної та міської гілок влади? Мені незрозуміло, який стосунок це може мати до культурного заходу. На проекті було 2 тисячі глядачів, мер міста, багато гостей. Був резонанс у ЗМІ".

"Коли мене попередили про звільнення або догану ("за порушення субординації") - я вирішив, що це невдалий жарт. Але ні. Мене викликали до філармонії і змусили написати заяву за власним бажанням. Пообіцявши перевести на контракт. І вже наступного дня - отримав трудову книжку з позначкою про звільнення і без прийняття на контракт", - повідомив Ботвінов.

"А з приводу компетенції чиновників від культури обласної... Одного разу мене вбила наповал одна фраза з вуст такого чиновника, коли я пропонував обговорити можливість проведення в Одесі міжнародного фестивалю класичної музики. Мені було сказано: "Класика у наші дні - неактуально. Зараз - час шоу", - зазначив музикант.

Нагадаємо, Олексій Ботвінов - Заслужений артист України, один з найвідоміших у світі виконавців музики Рахманінова. З успіхом гастролював у більш ніж 40 країнах. Лауреат міжнародних конкурсів. З 2008-го року був солістом Одеської філармонії.

Подробиці читайте у наступному номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Дмитра Саніна "Примус до звільнення". !zn

Читайте також:

У Києві до ювілею Мирослава Скорика пройде міжнародний музичний фестиваль

Український піаніст став переможцем Міжнародного конкурсу імені Вана Клиберна

Диригент Маріс Янсонс став лауреатом Нобелівської премії по музиці