UA / RU
Підтримати ZN.ua

З нової версії ChatGPT прибрали голос, схожий на Скарлетт Йоганссон

Акторка зізналася, що була «шокована і зла», коли почула його.

Скарлетт Йоганссон обурилася схожістю голосу чат-бота з її

Скарлетт Йоганссон обурилася схожістю голосу чат-бота з її

Компанія OpenAI на якийсь час прибрала один із голосів нової версії чат-бота ChatGPT. Йдеться про голос Sky, який у багатьох користувачів соцмережі викликав асоціацію з героїнею фільму "Вона" - штучним інтелектом на ім'я Саманта, який озвучила Скарлетт Йоганнсон.

Читайте також: Скарлетт Йохансон подала до суду на Disney через одночасний вихід «Чорної вдови» в кінотеатрах і на стрімінгу

«Ми чули численні питання про те, як ми вибирали голоси для ChatGPT, особливо для Sky. Ми працюємо над тим, щоб призупинити використання Sky, доки ми вирішуємо ці питання», – заявили в OpenAI.

Як повідомляє NBC News, сама Йоганссон 20 травня заявила про те, що компанія використала «лякаюче схожий» на неї голос для нової версії чат-бота, ChatGPT 4o. Вона також додала, що відмовила у використанні свого голосу.

«У вересні минулого року я отримав пропозицію від Сема Альтмана, який хотів найняти мене для озвучення поточної системи ChatGPT 4.0. Він сказав мені, що, на його думку, озвучивши систему, я зможу подолати розрив між технологічними компаніями та творчими людьми та допомогти користувачам почуватися комфортно в умовах сейсмічного зсуву, що стосується людей та штучного інтелекту. Він сказав, що, на його думку, мій голос втішатиме людей», - заявила Йоганссон.

Вона додала, що «після довгих роздумів та з особистих причин» відмовилася від пропозиції. «Дев'ять місяців по тому мої друзі, сім'я та широка публіка відзначили, наскільки найновіша система під назвою Sky схожа на мене», - додала актриса.

В OpenAI заявили про те, що Sky не замислювався як «імітація» голосу Йоганнсон і що він був записаний професійним актором, як і інші голоси нової версії системи. Імена акторів не розголошуються з міркувань безпеки.

За словами Йоганссон, за два дні до запуску ChatGPT 4.0 Альтман зв'язався з її агентом із проханням переглянути рішення актриси.

«Коли я почула демо, я була шокована, розгнівана і не вірила в те, що Альтман використовуватиме голос, який настільки схожий на мій, що мої найближчі друзі та агентства новин не могли помітити різниці», — йдеться в заяві Йоханссон.

Вона також додала, що сам Альтман натякнув на те, що подібність голосу не є випадковістю, опублікувавши у Х повідомлення з єдиним словом, «вона». За словами Йоганссон, це посилання на фільм, в якому вона озвучила систему штучного інтелекту.

У відповідь на прохання про коментар Альтман заявив, що Sky не повинен був бути схожим на голос Йоганссон і був обраний задовго до того, як він звернувся до актриси.

«Ми обрали актора, який озвучує голос Sky, до того, як звернулися до Йогансон. З поваги до Йоганссон ми призупинили використання голосу Sky у наших продуктах. Ми вибачаємося за те, що не змогли провести більш успішну комунікацію», - додав Альтман.

Раніше вчені з Гронінгенського університету (Нідерланди) створили детектор сарказму на основі штучного інтелекту.