UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вперше за 80 років у Києві пройде виставка картин Малевича

У Києві пройде виставка картин художника-авангардиста Казимира Малевича. Востаннє полотна культового авангардиста виставлялися на його батьківщині, у Києві в 1930 році.

У національному культурно-мистецькому та музейному комплексі Мистецький Арсенал, який ще нещодавно приймав першу київську міжнародну Бієнале, почалася підготовка до грандіозної події - виставки робіт уродженця Києва, автора знаменитого «Чорного квадрата» Казимира Малевича.

За словами гендиректора комплексу Наталії Заболотної, картини знаменитого експресіоніста приїдуть до Києва з різних музеїв світу. «Вже проводимо переговори з музеями. Це буде друга виставка робіт Малевича на його батьківщині, в Києві. Перша, тільки уявіть, була у 1929 році» - відзначила Заболотна.

Нагадаємо, художник-авангардист, основоположник супрематизму Казимир Северинович Малевич народився в 1879 році в Києві в сім'ї вихідців з Польщі. Пізніше сім'я Малевичів жила в селищах на Поділлі, Харківщині та Чернігівщині. Казимир був старшим серед 14-ти дітей, з яких всього дев'ятеро дожили до зрілого віку. Малювати навчився в 15 років, коли мати подарувала йому фарби. У 17 років вступив до Київської школи малювання, через рік, у 1896-му, коли сім'я переїхала до Курська, почав працювати креслярем в управлінні залізниці. У період свого життя в Росії художник кілька разів мав намір переїхати до Києва, але вдалося це лише в 1928 році, коли він рятувався від переслідувань НКВС, пише Сегодня.

Два роки, до 1930-го, викладав у київському художньому інституті. Влада ставилася до митця з підозрою, тому перша і єдина персональна виставка Казимира Малевича у Києві, що проводилася в лютому-травні 1930 року, була розкритикована. Восени того ж року майстер був арештований і доставлений у ленінградську в'язницю як «німецький шпигун»; в ув'язненні пробув три тижні. До кінця життя художник потрапив у практично повну соціальну ізоляцію. Помер у 1935-му у віці 56 років - у злиднях, після важкої хвороби. Похований під Москвою, в дачному селищі Немчиновка.

У Києві не збереглося будівель, в яких проживав і навчався художник, проте зберігся костел Св. Олександра на вул. Костельній, 17, де в 1879 році Малевича хрестили. !zn

Читайте також:

У Києві покажуть роботи Моне і Ренуара

До Києва привезуть скандальну виставку людських органів The Human Body Exhibition (ВІДЕО)

Проведення другої київської бієнале заплановано на вересень 2014 року