UA / RU
Підтримати ZN.ua

Володарем Букерівської премії цього року став письменник зі Шрі-Ланки

Його книга була опублікована у серпні цього року.

Володарем Букерівської цьогорічної премії став Шехан Карунтілака за роман «Сім місяців Маалі Алмейди». Він став другим письменником зі Шрі-Ланки, нагородженим Букером, повідомляється на сайті нагороди.

«Кожна з шести книг, які увійшли до шортлиста, була б гідним переможцем. Що особливо сподобалося суддям у «Семи місяцях Маалі Алмейди», так це амбітність масштабу та весела зухвалість оповідальних прийомів. Цей метафізичний трилер, нуар потойбіччя, розчиняє межі не лише різних жанрів, а й життя і смерті, тіла, і духу, сходу і заходу. Це цілком серйозна філософська гра, яка переносить читача у «темне серце світу» — криваві страхіття громадянської війни на Шрі-Ланці. І опинившись там, читач також відкриває для себе ніжність та красу, любов і вірність, прагнення до ідеалу, які надають сенсу людському життю», - заявив голова цьогорічного журі Ніл МакГрегор.

Читайте також: Нобелівську премію з літератури отримає Анні Ерно

Шехан Карунтілака – один з найвідоміших авторів Шрі-Ланки. Він вийшов на світову літературну сцену у 2011 році, коли отримав Книжкову премію Співдружності, DSL та премію Гратьєна за свій дебютний роман «Китаєць».

Роман-переможець розповідає про військового фотографа Маалі Алмейду, який був убитий і опритомнів у загадковому місці, схожому на «божественний візовий центр». Він гадки не має, хто його вбив, але навіть у потойбічному світі його час закінчується. У Алмейди є «сім місяців» на те, щоб привести чоловіка і жінку, яких він любить найбільше, до схованки з фотографіями, «які вразять Шрі-Ланку». Події роману відбуваються під час громадянської війни на Шрі-Ланці.