UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні знімуть документальний фільм «Жінки. Війна. Сила», який покажуть на Генасамблеї ООН

Гроші на зйомки та постпродакшн стрічки будуть зібрані від продажу лімітованої колекції творів мистецтва.

Нобелівська жіноча ініціатива, Фонд BMW імені Герберта Квандта і громадська організація United For Ukraine об’єднали зусилля, щоб підтримати українців і показати світові незламність і силу українських жінок та їхню роль у невпинній боротьбі за мир, свободу й демократію.

Як повідомляють організатори акції, 27 травня на сайті media.art з’явилася цифрова лімітована колекція робіт відомої української художниці Маші Реви. Робота «Жінка, що лежить» привертає увагу до звірств, які скоїла російська армія в Україні.

«Буквально за сотню кілометрів від місць, де постійно лунають повітряні тривоги і вибухи, люди живуть собі звичним життям. Я сподіваюся, що вони ніколи не відчують тих жахіть, які пережила я та всі українці. Проте люди повинні розуміти, що війна ближче, ніж їм здається. Різниця між мирним небом і небезпечним небом війни — разюча. Я вірю, що людство спроможне зупинити цю війну, а люди мають владу вимагати цього. І ми всі повинні долучатися в межах своїх можливостей», — заявила художниця.

Кошти від продажу лімітованої колекції творів мистецтва у межах ініціативи #ArtistsForUkraine, яку започаткувала United For Ukraine, будуть спрямовані на зйомки та постпродакшн документального фільму «Жінки. Війна. Сила».

У середині червня Східну Європу відвідають лауреатки Нобелівської премії миру. Їхній візит буде спрямований на підтримку українських активісток і активістів, які борються за мир, права людини, незалежність і процвітання України. Гостями стануть Ширін Ебаді (Іран), Таваккул Карман (Ємен), Джоді Вільямс (США) і Лейма Ґбові (Ліберія).

Мета цього візиту — прислухатися до голосу українських жінок і допомогти іншим почути його, виявити солідарність і підтримку під час війни. До складу делегації ввійдуть активістки з різних сфер, які прагнуть посилити голос своїх українських колег, виявити солідарність і підтримати їх під час війни через мистецтво, кіно, співпрацю, політичні кампанії, ЗМІ.

«Війна і насильство спустошують українських жінок та дівчат. У червні цього року ми вирушимо в регіони, постраждалі від конфлікту, де будемо слухати і вчитися в українських жінок, підтримувати їхні зусилля, спрямовані на досягнення миру. Ми також зустрінемося з керівниками, які ухвалюють рішення, щоб донести до них заклики жінок і зробити все можливе, щоб права людини не порушували, міжнародне право поважали, а насильству та воєнним діям настав кінець», — сказала Джоді Вільямс, лавреатка Нобелівської премії миру.

Візит задокументує українська режисера Ірина Цілик, постановниця картини «Земля блакитна, ніби апельсин». Вона відома нестандартним підходом до тем війни, гендерної рівності, прав людини та жіночої сили.

Прем’єра документального фільму запланована на Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй у вересні 2022 року. Відтак фільм, який демонструє силу і дух українських жінок, буде показано у різних країнах світу.

Під гештеґом #ArtistsForUkraine міжнародна громадська організація United for Ukraine організовує лімітовані арт-продажі та художні виставки у співпраці з провідними митцями, художніми галереями та комунікаційними агентствами. Мета організації — через силу мистецтва розширювати обізнаність людей про російську війну, що триває в Україні, підтримувати боротьбу українців за свободу і демократію, а також збирати кошти для термінової допомоги.