UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні випустять євро із зображенням Софійського собору

Сувенірна банкнота матиме нульовий номінал

Сувенірну банкноту з нульовим номіналом із зображенням на основній частині Софійського собору готує до друку Національний заповідник "Софія Київська". Як повідомляє Village, сувенірна банкнота матиме зовні вигляд і розмір звичайних євро та буде виготовлена в основному за тією ж технологією, що й оригінальні гроші Європейського Союзу. Зокрема, автори сувенірної банкноти мають намір під час її виготовлення застосувати відповідні водяні знаки, мікродрук, голограми та інші елементи, характерні для звичайних банкнот.

Читайте також: Скромна чарівність сувенірів від НБУ

Купюри будуть реалізовувати для підтримки проєкту з популяризації культурних і історичних пам'яток. Раніше заповідник вже випускав схожі сувенірні гроші, наприклад, у січні вийшла у світ купюра з зображенням київських "Золотих воріт". Ці сувенірні гроші були схожі на 500-єврову та 20-єврову банкноти.

Банк Англії у 2022 році випустив банкноти із зображенням короля Чарльза III. Купюри поступово замінять ті, на яких зображена мати монарха – королева Єлизавета II. В обіг нові банкноти мають надійти із середини 2024 року.