UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Росії у відповідь на санкції пропонують заборонити голлівудське кіно

Російські режисери пропонують замість голлівудських картин показувати більше фільмів про національних героїв.

Відомі російські кінорежисери Станіслав Говорухін і Юрій Кара виступили з пропозицією у відповідь на санкції Заходу заборонити в російському прокаті американські фільми. Пропозицію було озвучено 17 вересня на нараді "Загальноросійського народного фронту" в Москві.

"Я вважаю, що на той час, поки існують їхні санкції (США), потрібно заборонити всі американські фільми для показу в кінотеатрах, те ж саме можна зробити і на телебаченні. Або, можливо, їх можна попередити, пригрозити", - заявив Юрій Кара, якого цитують РИА Новости.

На його думку, це піде на користь російському кіно - дозволить виходити в прокат більшій кількості вітчизняних картин. Кара додав, що не вистачає в галузі і фільмів про національних героїв.

З аналогічною, але більш помірною пропозицією виступив кінорежисер Станіслав Говорухін. Він вважає, що треба обмежити показ американських фільмів у Росії і збільшити частку європейського, корейського та іранського кіно.

"Я вважаю, що добре було б обмежити голлівудське кіно на російських екранах, але не за рахунок російського кіно, ми випускаємо близько 60 картин, а за рахунок кіно, знятого в країнах з багатою кінематографічної культурою - Туреччині, Кореї, Ірані, Японії, європейського кіно", - цитує Говорухіна ИТАР-ТАСС.

"А то ми дивимося лише голлівудське кіно і вкрай рідко іранське кіно", - додав він.

При цьому Говорухін підкреслив, що "це має бути м'яка політика, але я не уявляю, як це зробити практично".

Як відомо, Станіслав Говорухін є співголовою пропутінського руху "Загальноросійський народний фронт", а Юрій Кара - довіреною особою президента РФ.

Нагадаємо, раніше один з російських сенаторів виступив з ініціативою встановити особливі вимоги до кінопрокату з урахуванням політичних реалій - зокрема, обмежити показ фільмів, що демонізують образ Росії. !zn