UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Арктиці з дна затоки підняли судно легендарного мандрівника Амундсена

Судно, яке затонуло ще в 1930 році, норвезькі дослідники піднімали шість років.

Судно піднімали шість років
Судно піднімали шість років
© cbc.ca
© cbc.ca
© cbc.ca

Із дна затоки канадської арктичної території Нунавут підняли на поверхню судно легендарного норвезького мандрівника, першовідкривача Південного полюсу Руаля Амундсена, повідомляє канадське видання CBC News.

На роботу з підйому судна пішло шість років, у наступному році його перевезуть в Норвегії.

Судно було спущено на воду в 1917 році і було назване в честь королеви Норвегії - Мод Уельської. На ньому Амундсен пройшов Північно-Східним проходом і здійснив дрейф в Східно-Сибірському морі. Однак з-за фінансових проблем судно було продано в Канаду за борги і використовувалося як вантажне. У 1930 році воно затонуло біля поселення Кембридж-Бей в канадській Арктиці.

Читайте також: Арктика: холодна війна у льдах

Амундсен - перший чоловік, який досяг Південного полюса (14 грудня 1911 року). Перший чоловік (разом з Оскаром Вистингом), який побував на обох географічних полюсах планети. Перший мандрівник, який здійснив морський перехід Північно-Західним проходом (протоками Канадського архіпелагу), пізніше здійснив перехід Північно-Східним шляхом (вздовж берегів Сибіру), вперше замкнувши кругосвітню дистанцію за Полярним колом. Один з піонерів застосування авіації - гідролітаків і дирижаблів - в арктичних подорожах. Загинув у 1928 році під час пошуків зниклої експедиції Умберто Нобіле. Мав нагороди багатьох країн світу, в тому числі вищу нагороду США - Золоту медаль Конгресу, його ім'ям названі численні географічні та інші об'єкти.