UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські короткометражки “Джордан 96” та “Оператор Вікторія” відібрали на кінофестиваль Palm Springs

Події одного фільму розгортаються у середині 90-х у провінційному містечку, перед головною героїнею другого – важкий вибір – для кого жити. 

Українські короткометражні стрічки “Джордан 96” та “Оператор Вікторія” відібрали з-поміж декількох тисяч робіт для участі в конкурсній програмі Palm Springs International Film Festival у Каліфорнії. Перший з них занурює в атмосферу кримінальних 90-х, а другий розкриває психологію токсичних відносин та втечу зі, здавалося, замкненого кола. Про відбір кінокартин розповідають на фейсбук-сторінці Держкіно.

Авторка “Оператора Вікторії”, прем’єра якого відбулась минулоріч на фестивалі POFF Shots Tallins Black Nights, дала зрозуміти, що її робота є певною ретрансляцією власних переживань.  Анна Яценко задумувала фільм, сама перебувала у життєвій кризі. Вона констатувала, що до такого прийому вдаються чимало митців, багато хто з режисерів створює кіно як пропрацювання свого життєвого досвіду.

Фільм розповідає про оператора колл-центру Служби психологічної підтримки. Працюючи вночі, вдень вона намагається налагодити життя наркозалежного чоловіка, а в цей час син живе із її деспотичною матір'ю. Перед жінкою навис непростий вибір – для кого жити.

Читайте також: В Україні з’явився онлайн-кінотеатр з добіркою фільмів про культуру та мистецтво

Фільм “Джордан’96” – дебют режисера Катерини Лесик. Стрічка заснована на реальній історії, яка трапилась із батьками авторки напередодні її народження. Події розгортаються у середині 90-х у провінційному містечку. 18-річний Андрій допомагає у пошуках зниклого друга-однокласника Жені, батько якого – місцевий кримінальний авторитет. Він не відпустить Андрія, поки не дізнається правди.

Міжнародний кінофестиваль у Палм-Спрінгсі – один із наймасштабніших кінофестивалів короткометражок у світі.

Нагадаємо, вітчизняний фільм «Бачення метелика» відібрали до конкурсної програми Каннського кінофестивалю.