UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна пропонує провести наступне після перемоги «Євробачення» – Ткаченко

2023 року конкурс проведе Велика Британія, але від імені нашої країни.

Україна запропонувала Європейській мовній спілці провести наступний після перемоги у повномасштабній війні, розв'язаній Росією, конкурс «Євробачення». Про це в ефірі національного телемарафону заявив міністр культури та інформаційної політики нашої країни Олександр Ткаченко, повідомляє "НВ".

Читайте також: Велика Британія попросила EBU дати Україні можливість провести "Євробачення"

Міністр нагадав, що були розглянуті варіанти проведення "Євробачення-2023" як в Україні, так і в країні-сусідці. Водночас цю опцію відхилили через технічні та фінансові проблеми. Незважаючи на те, що конкурс пройде у Великій Британії, «ВВС (британський мовник, який займатиметься організацією «Євробачення» – ред.) береться зробити все, щоб присутність України була не просто помітною, а очевидною».

«Йдеться і про ведучих, і про відеоролики, присвячені Україні, і про українські наративи. Має бути спільна креативна група… щоб готувати конкурс. Також ми поставили перед Європейською мовною спілкою питання, що наступний конкурс після перемоги має обов'язково проходити в Україні. В EBU погодилися, що потрібно продовжувати консультації, але, гадаю, ми з багатьма країнами — членами союзу, зокрема Британією, доб'ємося перегляду встановлених правил організації», — сказав Ткаченко.

Він також додав, що фінансуватиме проведення «Євробачення-2023» Велика Британія. «Це теж важливий аспект, бо й у мирних умовах це коштує значних грошей, а у військових умовах, гадаю, логічніше витрачати ці гроші на зброю для української армії», - наголосив Ткаченко.

Нагадаємо, на «Євробаченні-2022» переміг гурт Kalush Orchesta, який наприкінці свого виступу закликав допомогти Україні та врятувати «Азовсталь». Гурт отримав 631 бал, при цьому 439 балів віддали глядачі.

17 червня EBU заявила про те, що Україна не зможе ухвалити «Євробачення-2023». З критикою такого рішення виступив міністр культури та інформаційної політики нашої країни Олександр Ткаченко, який вимагав його перегляду. Про те, що конкурс має відбутися в Україні, заявляв і прем'єр-міністр Великої Битанії Борис Джонсон. Ця країна посіла друге місце на "Євробаченні-2022".

25 липня стало відомо, що країною-господаркою конкурсу наступного року стане Велика Британія.