UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Миргороді 15—16 жовтня відбудеться фестиваль «Миргородська свиня-2011»

У місті Миргороді 15—16 жовтня на гостей чекають організатори фестивалю «Миргородська свиня-2011», обіцяючи їм незабутні враження від 70 страв, які вподовж дня готуватимуть у печах та на відкритому вогні на центральному стадіоні Миргорода. Фестиваль проводитиметься цього року вперше, проте надалі планується зробити його щорічним.

Традиційно посеред осені українці колють свиней, відгодованих на літніх зелених кормах, - починається осінній м’ясоїд. Для проведення фестивалю було обрано Миргород, оскільки рівно 70 років тому миргородську рябу свиню було визнано окремою породою і внесено до відповідних міжнародних реєстрів. Відтоді вона нарівні з історією Миргородського козацького полку, спадщиною Миколи Гоголя та цілющою мінеральною водою - особлива гордість міста.

Селекція миргородської рябої розпочалася ще у ХІХ столітті з традиційних місцевих порід, споконвіку вирощуваних у цьому краї. Проте їм бракувало продуктивності, що ставало на заваді промисловому розведенню, поки їх не схрестили з кабанами продуктивної білої англійської породи.

За словами голови оргкомітету фестивалю Олега Говорухи, гості стануть свідками встановлення двох національних рекордів. Перший з них планують встановити кулінари, завдання яких - приготувати 70 страв української кухні з однієї свині. За другий можуть позмагатися всі охочі – для цього необхідно скуштувати за одну годину 70 страв зі свинини. Одна дегустаційна порція важитиме 30 грамів, тож для перемоги доведеться з’їсти 2,1 кг м’яса, запиваючи лише «Миргородською». Крім того, необхідно буде описати своїми словами смак кожної страви. Той, хто зробить це найкраще, разом із званням рекордсмена привезе додому 20 кг делікатесної свинини.

Також у програмі фестивалю - виставка свиней, змагання фахівців з розбирання свинячих туш, майстер-класи з приготування традиційних страв зі свинини, поросячі перегони, безліч культурних та розважальних заходів.

На думку міського голови Миргорода Сергія Соломахи, місто може зацікавити гостей з Європи не лише історичними пам’ятками, знаменитою лікувальною водою, а й гастрономічним туризмом.

Про невичерпний потенціал Миргорода як міста-курорту розповіла заступник генерального директора з медичних питань ЗАО «Миргородкурорт» Наталія Бутенко. Вже зараз оздоровчо-лікувальні заклади міста приймають щороку 30 тисяч осіб. На лікування і відпочинок сюди приїздять люди з усіх регіонів України та 20 країн ближнього і далекого зарубіжжя. Але ця кількість могла б бути значно більшою на обопільну користь тих, хто потребує лікування, і тих, хто його надає.

Що ж до розширення останніх, то місцева влада Миргорода покладає великі надії на Закон України «Про оголошення природних територій міста Миргорода Полтавської області курортом державного значення», ухвалений Верховною Радою 6 вересня. Отримання такого статусу позитивно позначиться на іміджі міста, допоможе вирішити низку важливих питань, посилить увагу до Миргорода з боку центральних органів влади.