UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі археологи знайшли найдавнішу в Європі ювелірну прикрасу

Печера Стайня розташована в горах на Краківсько-Ченстохівському височині, між селами Мірув та Боболиці у Сілезькому воєводстві.

У польській печері Стайня археологи знайшли підвіску зі слонової кістки, якій 41,5 тис. років. Видання назвало знахідку найстарішою ювелірною прикрасою в Європі, повідомляє Scientific reports.

Однак, у видання надійшли питання щодо цього археологічного дослідження. Поки що подробиці не повідомляються.

Прикраса виготовлена з бивня мамонта і кістки коня. На ньому вирізані візерунки, які, ймовірно, складаються в діаграму фаз Місяця або є лічильною табличкою.

Виготовлення прикраси приписують першим кроманьйонцям, які саме в цей час почали з'являтися у Європі.

“Ця прикраса говорить про неперевершені творчі здібності людей, які тут жили, а також про їхнє вміння користуватися знаряддями праці. Товщина підвіски становить лише 3,7 мм, що говорить про неймовірну спритність, з якою в ній були зроблені отвори та накреслені візерунки”, — зауважила наукова співробітниця Вроцлавського університету Віолетта Новачевська.

Читайте також: Археологи виявили рідкісну мозаїку зі сценами з "Іліади" Гомера

Вчені з Австрії, Великобританії, Німеччини та Росії вивчили кісткові фрагменти, знайдені в Денисовій печері, та змогли виявити п'ять кісток гомінідів. Виявилося, що три кістки належали денісівцям і є найдавнішими датованими останками представників цієї популяції.