UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Львові помер відомий філософ і культуролог Роман Кісь

Науковця поховають 15 грудня на Личаківському цвинтарі.

У Львові в ніч на 13 грудня помер видатний український філософ, антрополог, етнолінгвіст і поет Роман Кісь. Про смерть 71-річного науковця повідомили в громадській організації PEN Ukraine.

Романа Кіся поховають 15 грудня на Личаківському цвинтарі у Львові. Панахида відбудеться о 12:00 в каплиці на вулиці Пекарській. Сім'я просить усіх із розумінням поставитися до карантинних обмежень і попрощатися з покійним уже після служби індивідуально, не створюючи скупчення людей, передає Zaxid.Net.

Читайте також: Помер письменник Джон ле Карре

Роман Кісь народився в 1949 році у Львові в родині історика Ярослава Кіся, який згодом став професором Львівського університету. Закінчив філологічний факультет Львівського університету, з 1971 року працював науковим співробітником в Інституті народознавства Академії наук.

У 1970-х роках Роман Кісь був учасником неформальних літературних організацій, які під керівництвом поета Григорія Чубая підготували два випуски самвидавного художнього альманаху «Скриня». Цим молоді літератори і вчені привернули увагу КГБ.

До 1975 року Кісь підготував кандидатську дисертацію на тему «Сімейний побут гуцулів українських Карпат», однак не став її захищати. Того року Вища атестаційна комісія СРСР заборонила захист дисертацій на будь-яких мовах, крім російської. Роман Кісь писав ВАК листа з протестом з цього приводу.

З 1976 по 1979 рік Роман Кісь мешкав на Чукотці, де вивчав побут чукчів-оленярів. Потім повернувся до Львова і в 1980-1981 працював в скансені Шевченківського гаю, а вночі - вантажником на Львівському молдвинзаводі.

У 1981 році Романа Кися засудили за статтею «злісне хуліганство», засудивши до трьох років позбавлення волі. Справжньою причиною кримінального переслідування дисидента стала його стаття з критикою русифікації. У 1985 році його заарештували повторно за відмову брати участь в зборах офіцерів запасу, так як в обов'язки офіцера входила атеїстична пропаганда.

У незалежній Україні Роман Кісь став лауреатом державної премії імені Філарета Колесси, був головним редактором альманаху «Transfiguratio/Преображення», займався теорією культури, соціолінгвістикою, лінгвокультурологією етнолінгвістикою, етнопсихологією і теорією дискурсу.

Його син Зорян Кісь - правозахисник, ЛГБТ-активіст, координатора проектів Freedom House в Україні. Дочка Оксана Кісь - докторка історичних наук, старший науковий співробітник Інституту народознавства НАН України, експертка Гендерного інформаційно-аналітичного центру «КРОНА».