UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Львові помер поет, автор 100 книг Микола Петренко

Микола Петренко пережив Голодомор і концтабори в Німеччині.

На 95-му році життя у Львові помер відомий український письменник і поет, автор понад 100 книг Микола Петренко. Поет помер вранці в суботу, 10 жовтня, в одній з міських лікарень, де знаходився останні кілька тижнів, передає Zaxid.net.

Микола Петренко створив ряд відомих пісень з Володимиром Івасюком, Ігорем Білозіром, Миколою Колессою, Анатолієм Кос-Анатольським, Богданом Весоловським. Свого часу на весь СРСР гримів його романс «Намалюй мені ніч», який залишається популярним дотепер.

Микола Петренко був членом Національної спілки письменників України, лауреатом багатьох літературних премій, а в 2011 році йому призначили державну стипендію як видатному діячу культури і мистецтва.

Микола Петренко народився в 1925 році в Полтавській області. Під час Другої світової був вивезений на примусові роботи до Німеччини. За спробу втечі відбував покарання в в нацистських концтаборах. Після закінчення війни пройшов фільтраційні і трудові табори в СРСР, зокрема на Камчатці. У неволі почав писати свої перші вірші.

У 1951 році Микола Петренко закінчив факультет журналістики Львівського університету. Працював в місцевих газетах, редактором Львівського телебачення, кореспондентом «Літературної України». У 1957 р. вийшла перша поетична збірка «Дні юності». Загалом Микола Петренко є автором понад 100 книг: поетичних збірок, прози, п'єс, публіцистики та ін.

Читайте також: Нобелівську премію з літератури отримає американська поетеса Луїза Глюк

Раніше повідомлялося про те, що в Києві померла журналіст, дисидент і правозахисниця Раїса Руденко.