UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві провели меморіальну акцію на честь Георгія Гонгадзе та відкрили Алею пам'яті

Щорічно люди, яким дороге ім'я по-справжньому вільної людини - Георгія Гонгадзе, вшановують його пам'ять

На Контрактовій площі Києва відбулася меморіальна акція на честь Георгія Георгія Гонгадзе, і відкрилася Алея його пам'яті: сьогодні, 17 вересня, - день вбивства українського журналіста у 2000 році.

Про захід повідомляється на сторінці Премія імені Георгія Гонгадзе у Фейсбуці.

Читайте також: Харківська облрада планує присвоїти почесне звання ексміністру, який намагався розвалити справу Ґонґадзе

Спікерами акції стали журналістка Мирослава Барчук, правозахисниця Валентина Теличенко, журналіст Михайло Ткач, голова правління "ZMINA. Центр прав людини" Тетяна Печончик, директорка Інституту Масової Інформації (ІМІ) Оксана Романюк, виконавча директорка PEN Ukraine Тетяна Терен, заступниця генерального директора Національного музею Революції Гідності • Maidan Museum Ольга Сало., фоторепортер Стас Козлюк.

Дехто з тих, хто виступив на меморіальному заході, був дитиною, коли загинув Георгій Гонгадзе, але з приходом до професії, вони зрозуміли його роль у становленні української незалежної журналістики. Бачили його незалежність і незаангажованість і політики, і ті, хто замовив вбивство.

Читайте також: Справа Гонгадзе: У Верховному Суді скасували догану ВРП судді Голубицькому, який затягував розгляд провадження

У 2008 році Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Ґонґадзе трьох колишніх службовців Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Миколу Протасова та Олександра Поповича. Їхній вирок - від 12 до 13 років ув'язнення.

У 2013 році Печерський райсуд Києва засудив ексначальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Георгія Ґонґадзе. У липні 2021 року Верховний Суд залишив вирок без змін..

Замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, засновника і першого редактора інтернет-видання "Українська правда",  так і не знайшли.