UA / RU
Підтримати ZN.ua

На честь дня народження Лесі Українки Театр на Подолі влаштував поетичний флешмоб

25 лютого - день народження Лесі Українки.

Автор: Олег Вергеліс

У цей день в столичному Театрі на Подолі ще тривають репетиції драматичної поеми великої Лесі - "Камінний Господар" (перші покази- 28, 29 лютого). Режисер вистави - Іван Уривський. У головних ролях – В'ячеслав Довженко, Даша Малахова, Володимир Кузнєцов, Катерина Рубашкіна

Саме у день народження Лесі та за декілька днів до прем'єри за її п'єсою режисер Уривський і запропонував акторам Подолу долучитися до поетичного флешмобу на честь Лесі Українки, пригадавши улюблені рядки та зафіксувавши свої бліц- виступи на гаджети та професійну камеру, створивши таким чином навколо вистави - Лесин Світ.

"Такий поетичний флешмоб на Подолі - не піар-акція, а внутрішня історія Театру на Подолі, який завжди вирізняє вишуканий художній смак та щира любов до високої поезії", - каже режисер. –"Для нас буде великою радістю, якщо і глядачі на прем'єрі "Камінного господаря" 29 лютого зі свого боку також долучаться до поетичного флешмобу та зафіксують на свої гаджети в інтер'єрі Театру на Подолі Лесині поетичні рядки, а потім поділяться записами з друзями у соціальних мережах...".

Актори театру, тим часом, пригадують і твори Лесі Українки ще зі шкільної програми, і ті твори, які відкривали для себе пізніше, вже в роки професійного становлення.

"Час промайне швидко, будемо грати, скажімо, 100-ту виставу "Камінний господар", от тоді і переглянемо наші теперішні записи поезій Лесі Українки, пригадавши наші натхненні репетиції", - продовжує режисер Уривський.

"До речі, під час репетицій "Камінного Господаря" разом з акторами ми постійно думали над таємними кодами Лесі Українки у її поетичній драмі. Одна з думок, яку хочемо донести у виставі - про Мить і Вічність... Власне, наша сценічна історія на основі класичної п'єси - історія про вічність і велич культури та миттєвість оманливої пристрасті, яка іноді руйнує людину...

Дон Жуан, герой п'єси Лесі Українки, є знаком великої вічної Культури. Адже міф Дон Жуана осяяв творчість Пушкіна, Байрона, Мольєра, інших геніїв світовоі культури.

А Леся Українка знайшла оригінальну інтерпретацію міфу Дон Жуана саме в українській літературі. І нас зацікавила її версія, що виводить на перший план образ сильної жінки, донни Анни, котра облаштовує чуттєву пастку для серцеїда Дон Жуана", - додав він.

Варто нагадати, що біля витоків прем'єрного проєкту Театру на Подолі була і газета "Дзеркало Тижня. Україна". 2017 року режисер Іван Уривський став лауреатом премії нашої газети "Дзеркало сцени", як найперспективніший молодий український режисер (за виставу "Украдене щастя" в столичному театрі Золоті Ворота).

З того часу цей режисер здійснив успішні постановки в театрах Одеси, Києва, Львова, став лауреатом престижної державної театральної премії імені Леся Курбаса.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

На думку режисера, "Камінний Господар" - це новий вимір української класики, її європейський контекст. Такої ж думки і художній керівник Театру на Подолі Віталій Малахов

"Наш театр системно працює з українськими темами і українськими текстами. В репертуарі - І. Карпенко-Карий, Панас Мирний, М. Старицький, Микола Куліш, Іван Франко, зараз - Леся Українка. Сучасна українська література також представлена - зокрема, наша нова вистава за твором Андрія Куркова "Сірі Бджоли" з Богданом Бенюком у головній ролі. Театр на Подолі активно долучає до роботи молодих українських режисерів, які цікаво заявили про себе - Давид Петросян, Тамара Трунова, Іван Уривський, Ігор Матіїв. Як я іноді повторюю, театр - це не цегла, а талановиті люди, які творять свої творчі світи", - зазначив він.