UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Берліні встановили інсталяцію, яка показує небезпеку російської окупації

Інсталяцію Russkiy Mir влаштували біля посольства Росії.

22 лютого поблизу посольства Росії у Берліні встановили інсталяцію Russkiy Mir, яка має на меті пояснити небезпеку ідеології «русского міра» для європейського суспільства. Росія приносить з собою на окуповані території вбивства, катування, воєнні злочини та зневагу до прав людини.

«Ми хотіли наочно показати німецькому суспільству, які загрози несе русскій мір територіям, які він окуповує. Не обов’язково ця загроза приїздить на танках — на заході в хід вже багато років ідуть пропаганда, економічні та політичні важелі, газовий шантаж», — пояснюють ідею в креативній агенції [isdgroup], що розробляла інсталяцію.

Читайте також: Федоров розповів, як росіяни намагаються завербувати дітей на окупованій частині Запоріжжя до «русского мира»

По периметру Russkiy Mir огороджує газова труба яскраво-жовтого кольору, на вході відвідувачів попереджає табличка: всі, хто знаходиться на цій окупованій території, повинні підкорятися правилам і законам «русского міра».

Аким Карпач

Зафіксовані і самі правила: наприклад, заборона ЛГБТК+ символіки, зібрань та мітингів з критикою влади тощо. Натомість побиття членів своєї сім’ї — не підстава для кримінального покарання, дозволено катувати тих, хто проти приєднання цієї території до Russkiy Mir. Кожне з правил підкріплене законодавчим актом Російської Федерації або ж прецедентом, зафіксованим міжнародними організаціями стосовно дій Росії на окупованих територіях.

Аким Карпач

«Нещодавно Служба зовнішніх справ ЄС назвала Росію головною країною-дезінформатором 2022 року. Вся російська міжнародна інформаційна політика – політика окупації. Кремлівська пропаганда залишається інформаційною зброєю, виправдовуючи свої злочини, підриваючи довіру до України та дестабілізуючи суспільства демократичних країн. Тому разом з Україною світ має боротися і відстоювати свої свободи та звільнитися від брехні», — розказала про ціль проєкту Марія Сагайдак, керівниця відділу стратегічних комунікацій у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Інасталяція доступна до відвідування до 25 лютого включно.

Крім інсталяції, організатори надрукували також газету Russkiy Mir Zeitung, у якій зібрали оригінальні матеріали з російських ЗМІ, перекладені німецькою. Ця газета демонструє рівень пропаганди, яку Росія застосовує всередині країни.

Аким Карпач