UA / RU
Підтримати ZN.ua

Творці фільму "Плем'я" отримали державну премію Довженка

Зібравши кілька десятків нагород по всьому світу, фільм "Плем'я" отримав державну премію в Україні.

Президент України Петро Порошенко присудив Державну премію України імені Олександра Довженка 2015 року творцям повнометражного ігрового фільму "Плем'я".

Згідно з указом, премія присуджена авторові сценарію, режисеру-постановнику Мирославу Слабошпицькому і операторові-постановнику Валентину Васяновичу – "за видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва".

Розмір Державної премії України імені Олександра Довженка в 2015 році складе 100 тисяч гривень.

Фільм "Плем'я" отримав кілька десятків нагород на різних кінофорумах. У 2014 році він отримав три призи в Каннах (у тому числі гран-прі Тижня критики), став "Європейським відкриттям" Європейської кіноакадемії за кращий дебют, завоював призи МКФ у Лондоні, Лос-Анджелесі, Денвері, Мінську, Дубліні і т.д.

Крім того, українську кінострічку відзначили в багатьох країнах Європи, в США і в країнах СНД. У прокат фільм Мирослава Слабошпицького вийшов в більш ніж 40 країнах світу, включаючи США, Велику Британію, Канаду, Японію, Південну Корею, Францію, Німеччину, Австралію.

Про фільм "Плем'я" читайте в матеріалі Ярослава Підгора-Гвяздовського "Плем'я": сила форми" в "Дзеркалі тижня. Україна".