UA / RU
Підтримати ZN.ua

Цьогорічний Венеційський кінофестиваль розпочався з промови Зеленського й титрів з іменами вбитих дітей

Президент наголосив, що позиція кожного, хто сидів у залі - важлива, голос - впливовий, а слово - гучне. 

Учора, 31 серпня, відбулася церемонія відкриття 79-го Венеційського міжнародного кінофестивалю. Там виступив й президент України Володимир Зеленський, а після його промови ввімкнули титри, на яких було згадано імена усіх маленьких українців, яких вбили росіяни за пів року повномасштабної війни.

"Я ціную можливість звернутись сьогодні до вас і розповісти нашу історію. Про Україну, її народ та війну, яку Росія веде проти нас 189 днів. Історія – поза конкурсом і поза межами людяності та здорового глузду. Драма, заснована на реальних подіях, – почав промову Зеленський. - Ваша позиція важлива, ваш голос впливовий, ваше слово гучне. Найменше, що ви можете сьогодні зробити, а точніше – НЕ зробити – це не мовчати, не боятись, не відвертатись, не проходити повз і не бути байдужим до війни в Україні, яку розв’язала Росія". 

Він зазначив, що щоразу, коли хтось у світі каже про втому від України, потрібно згадати ці титри, адже "втомитися від України означає відмахнутися від цих імен". 

"Важливі імена, які йдуть у забуття і невідомість, бо в мить, коли вони зʼявляються на екрані – більшість глядачів робить дві речі: встають і йдуть. Знаю, що перше сьогодні – важливо. Друге – неможливо", - зазначив Зеленський. 

Читайте також: Kalush Orchestra скасували свій виступ на фестивалі в Чорногорії через участь пропутінської артистки

В рамках цьогорічного кінофестивалю будуть представлені і українські фільми. Наприклад, там покажуть стрічку Антоніо Лукіча "Люксембург, Люксембург", нову роботу Сергія Лозниці, яка продовжує його ж "Бабин Яр: Контекст", а також "Київський процес" – хроніку суду над нацистськими злочинцями у столиці радянської України у січні 1946 року.