UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Це не праведна війна, а брехня": норвезький письменник Ерленд Лу написав листа до росіян

Письменник дивується, що російський народ дозволив війні статися.

Норвезький письменник Ерленд Лу, відомий у роботі над книгами «Наївно. Супер», «Долар: роман», «У владі жінок» та іншими, написав листа до своїх російських читачів. У ньому він засудив війну в Україні, а також розповів про те, чому влада РФ вирішила її розпочати. Повний текст листа опублікувало видання "Медуза".

«Мені боляче через те, що російські хлопчики, поки я це пишу, гинуть у танках, на вулицях та полях у ході війни, про яку вони ледь щось розуміють. Це не праведна війна, а брехня. Весь світ стежить за цими подіями, і ви, росіяни, теж здогадуєтеся, що щось не таке. Але вам не дають ні побачити, ні дізнатися, що відбувається», - йдеться у листі.

Читайте також: Після підтвердження колосальних втрат на війні Пєсков зробив прогноз щодо її закінчення

Лу також написав, що саме собою обмеження доступу до вільної преси, яке відбувається в Росії, це вже поганий знак. «Ваша влада створила обстановку, в якій шукати правду небезпечно. За це вам загрожує штраф, ув'язнення, а в найгіршому випадку – смерть; все це надзвичайно схоже на ситуацію, що панувала країні, яка напала на вас вісімдесят років тому», - пише він.

Письменник також додав, що росіяни звикли до того, що їм брешуть, із цим стикалися ще їхні батьки. У таких умовах легко здатися та вирішити, що політикою мають займатися ті, хто править. Але саме зараз особливо важливо, щоб голос росіян був почутий.

«З боку здається, що ваша влада побоюється, як би приклад країни, на яку зараз напали ваші солдати, не змусив вас задуматися про демократію в Росії. Вона цього так боїться, що називає мешканців тієї країни нацистами. Це слово у кожного росіянина у підкірці, тому воно діє настільки ефективно. Навіть попри те, що це неправда. Адже Україна, навпаки, є демократичною країною. Вона тридцять років вибудовувала демократичні інститути та забезпечувала поділ влади, щоб кермо влади не опинялося в руках однієї людини. Інакше кажучи, вона зуміла збудувати сучасну державу — зі свободою думки, преси та віросповідання, державу, де визнається різноманіття», - пише Лу.

Він зазначає, що коаліція правих сил в Україні отримала на виборах 2019 року лише 2,15% голосів, і що неонацисти є і в Росії, і в Норвегії, але сам факт їхньої присутності не робить країну нацистською.

«Ваші лідери побоюються, що на вас пошириться не нацизм, а саме демократія. Але демократія не несе небезпеки для народу Росії. Ви так само можете вирішувати за себе, як і всі інші. Але демократія загрожує вашим правителям. Для них вона означає втрату влади і втрату грошей, які мали бути витрачені на розвиток російського суспільства, а осіли в кишенях кількох людей.

Все це ви самі чудово знаєте. І тому мене дивує, що російський народ дає змогу всьому цьому відбуватися. Я розумію, що вам лячно. Навіть мені страшно, хоч я перебуваю далеко від місця подій. Але ваші сини, брати, батьки та чоловіки помирають прямо зараз в Україні в немислимій кількості — разом з українськими братами та сестрами. Заради чого? Заради божевільних марень однієї людини про втрачену імперію. Європа не бачила подібної наступальної війни з того часу, як фашистська Німеччина напала на Радянський Союз у 1941 році.

Розібратися із цим можуть лише самі росіяни. Будь ласка, зробіть це. Щоб ми всі, хто любить Росію та росіян, могли б продовжувати це робити», - йдеться у листі.

Нагадаємо, вчора прес-секретар президента Росії Владіміра Путіна, який розпочав війну в Україні, Дмітрій Пєсков підтвердив, що Росія втратила значну кількість військових під час вторгнення в Україну, назвавши це великою трагедією для країни. Але росіяни все ж таки поки не мають уявлення про масштаби цієї трагедії, оскільки Москва не називає число своїх втрат.