UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Ти [Романтика]»: український гурт створив альбом-мюзикл про письменників «Розстріляного відродження»

А також випустив відео про Будинок «Слово».

29 лютого український гурт «МУР» представив перший альбом-мюзикл про письменників «Розстріляного відродження», який отримав назву «Ти [Романтика]». Крім того, музиканти створили відео, присвячене знаменитому Будинку «Слово».

Читайте також: На аукціоні продали книгу Симоненка з підписом поета – єдину збірку, надруковану за його життя
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Тобі мурую мур Імперії (@myr_ukraine)

Альбом складається з 17 треків, всі вони пов’язані між собою сюжетом та плавно переходить один в інший. Творці просять не слухати треки окремо.

«Альбом починається треком “Ще до того як колись”. У ньому йде зачин – про зраду Павла Тичини. Далі в хронологічній послідовності – події від 1918 року до 1937-го. Усі треки пов’язані один з одним, їх не варто слухати окремо. Наприклад, ми проводимо слухача спочатку новиною, що в Харкові створили будинок “Слово”, потім – репресії, далі – історія про Тичину з його віршем. Мало того, події, які сталися 100 років тому, переплітаються з сучасністю та війною проти росії. Як-от трек “Третя Рота” про Сосюру. Виявляється, він служив у 3-му Гайдамацького полку Армі УНР. 100 років тому був “Третій Гайдамацький”, а сьогодні в нас є легендарна “Третя штурмова”», – коментує Олександр Хоменко, автор текстів та ідеї створення альбому.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Тобі мурую мур Імперії (@myr_ukraine)

На створення текстів для альбому у творців пішло шість місяців. Вони намагалися не тільки  переосмислити твори українських митців 1920-30-х років, а й знайти невідомі факти про той час. І один з них став основою для треку «Партія веде», в якому йдеться про зраду Павла Тичини.

Над пошуком історій і фактів з життя митців залучили окрему людину – фотографку та дизайнерку Соломію Козолуп. Вона знаходила в електронних архівах фото, відео, газетні вирізки того часу, які лягали в основу тих чи інших композицій.

Альбом записано у співпраці з Сергієм Жаданом, Євгенієм Яновичем, гуртами «Хейтспіч» та NAZVA, Оленою Кравець, Сергієм Мартинюком та іншими митцями. Кожен з митців втілював той чи інший образ тієї епохи.

«Олена Кравець у композиції “Суспільна власність” зіграла саму систему: спочатку чекістську, потім НКВДшну, яка відловлює та нищить тих, хто намагається піти проти. Вона сама написала нам на пошту й сказала, що якщо в нас буде цікава роль для неї, то готова доєднатися до проєкту. Так з’явився дев’ятий трек в альбомі. Сергій “Колос” Мартинюк перевтілився в Хвильового. Павло Гоц з гурту NAZVA розповів історію Леся Курбаса, а Дмитро Однороженко з гурту “Хейтспіч” став поетом-авангардистом Михайлем Семенком», – додає Микола Шмундир, продюсер проєкту.

Проєкт «МУР» було створено під час повномасштабного вторгнення Росії українськими митцями з Києва та Донецька. До його складу входять: Олександр Хоменко (тексти, речитатив), Віктор Ткаченко (тексти, музика, саундпродакшн) і Микола Шмундир (речитатив, піар). Гурт вже створив документальні фільми про історію «Щедрика», Павла Тичину, Івана Багряного, Василя Стуса й Василя Симоненка. На рахунку гурту – два студійні релізи: «МУР Vol. 1» та «Захалявна книжечка» (2022). До них увійшли пісні на вірші Івана Франка, Василя Стуса, Миколи Вінграновського, Павла Тичини, Василя Симоненка, Юрія Іздрика та інших українських поетів.