UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світова музична спільнота підтримала Україну: створено фонд Creators for Ukraine

Плейлисти з українською музикою звучатимуть у всьому світі.

Міжнародні партнери підтримали ГО «УААСП» (Українське агентство з авторських та суміжних прав). 9 березня рада директорів світової авторської спільноти CISAC створила фонд Creators for Ukraine, який збирає кошти для підтримки творців та біженців, які опинилися у тяжкому становищі через військову агресію Росії.

У цей фонд вже направили допомогу американське товариство композиторів, авторів та видавців ASCAP, британська організація PRS for Music, ОКУ Канади SOCAN, чеська організація OSA, латвійська ОКУ AKKA/LAA, італійське товариство авторів та видавців SIAE, ірландська організація IMRO, товариство європейських авторів та композиторів SESAC, європейська авторська асоціація GESAC, міжнародна рада музичних творців CIAM, португальська організація Writers & Directors Worldwide та інші партнери ГО УААСП.

Читайте також: Oxxxymiron анонсував заключний концерт циклу Russians Against War

Зібрані гроші спрямовують до волонтерських організацій, які займаються українськими біженцями за кордоном, надають Україні та постраждалим гуманітарну допомогу, а також перераховують на рахунок ГО «УААСП» для виплати авторам.

Кошти першого траншу у розмірі 2,7 мільйона гривень були розподілені між 228 правовласниками, насамперед їх отримали літні люди, жінки, особи, які перебувають у зоні бойових дій, та захисники у теробороні.

29 березня з ініціативи товариства музичних авторів Artisjus було створено проєкт Songs For Ukraine у ​​рамках ініціативи #CreatorsforUkraine. Головна мета цього проєкту – популяризувати творчість українських виконавців через цифрові платформи, ефірне мовлення та інші сервіси, а також збільшити потік роялті до творчої спільноти України.

«Songs For Ukraine – це проста, але блискуча схема допомоги українським творцям, щоб їхні твори звучали по всьому світу. Я б хотів, щоб платформи та мовники приєдналися до кампанії та зробили все можливе, щоб підтримати її», – наголосив президент CISAC Бйорн Ульвеус.

Товариством Artisjus створено веб-сайт, який пропонує плейлисти з популярною українською музикою у різних жанрах, з яких мовники можуть вибрати треки. У них увійшли композиції таких відомих музикантів: "Скрябін", ТНМК, Kalush, The Hardkiss, "Тартак", "Антітіла", "Друга Ріка", Latexfauna, Kazka, Go_A, Onuka, "Океан Ельзи", "Бумбокс", "Один у каное", Тіна Кароль, Олександр Пономарьов, Сергій Бабкін, Alyosha та інших.

Раніше Джамала розповіла, що завдяки концертам у Європі на допомогу Україні зібрали 83 мільйони євро. Тільки глядачі національного відбору на Євробачення в Берліні відправили 3,3 мільйона євро.