UA / RU
Підтримати ZN.ua

СТБ і «Суспільне» відповіли на звинувачення в плагіаті в номері Go_A для «Євробачення»

Режисерка Анастасія Михайлова заявила, що в постановці використовували її ідеї.

Телеканал СТБ і «Суспільне», які займаються підготовкою учасників і трансляцією пісенного конкурсу «Євробачення» в Україні, відповіли на звинувачення режисерки Анастасії Михайлової. Вона заявила про те, що в постановці номера гурту Go_A використовувалися її ідеї, які режисерка подавала на Мистецький конкурс, що проводився НСТУ.

Так, в заяві «Суспільного» йдеться про те, що постановка створювалася режисерами-постановниками Костянтином Томільченко і Олександром Братковським незалежно від суспільного мовника і ніякі матеріали Мистецького конкурсу їм не передавали.

«В розробці ідей музичного відео і сценічного виступу використовувалося авторське бачення учасників гурту Go_A, які є творцями музичної композиції «SHUM», яке включало такі елементи: пробудження всього живого після довгої зими, архаїчні звичаї та народні обряди, використання символів природи і зв'язок з семантикою пісні , - йдеться в заяві.

«Суспільний мовник бачить в представленій в півфіналі Євробачення-2021 постановці виступу гурту Go_A запозичень з представлених на Мистецький конкурс матеріалів, зокрема, ознак порушення авторського права учасників Мистецького конкурсу», - додали в суспільному мовнику.

Про те, що у Томільченка і Братковського не було доступу до документів конкурсу, відповідно, вони не могли бачити ідей Михайлової і запозичувати їх, заявили і в СТБ, повідомляє "Укрінформ".

«Ні телеканал СТБ, ні Костянтин Томільченко або Дмитро Курята (автор костюмів для номера - ред.) Не брали участі в організації чи проведенні даного конкурсу. Всі ідеї, представлені на вказаний конкурс, є внутрішніми документами НСТУ, які не підлягають передачі третім особам. Суспільний мовник не передавав СТБ зазначені матеріали ні в момент проведення свого конкурсу, ні під час підготовки нами сценічної постановки для виступу гурту Go_A на Євробаченні», - підкреслили на телеканалі.

Відреагував на звинувачення Михайлової і сам Томільченко, який на своїй сторінці на Facebook опублікував фото концепту номера, який був розроблений ним спільно з Братковським.

«Шановна Настя Михайлова, ми працюємо виключно за своїми сценаріями і концептами. І це, якщо говорити, конкретно про конкурс Євробачення - є нашою умовою. А якщо є готовий сценарій, в підготовленому проєкті - ми завжди залучаємо сценариста до роботи, і участі безпосередньо в проєкті. До вашої публікації, ми не знали про ваше існування, не кажучи вже про існування вашого сценарію. Ми не маємо доступу до будь-яких сценаріїв або творчих розробків телеканалів. Будучи на ринку фрілансерами», - йдеться в пості.

Нагадаємо, Анастастія Михайлова опублікувала у себе на Facebook пост, в якому заявила, що в постановці гурту Go_A для «Євробачення» цього року використовувалися ідеї, які вона подавала на конкурс, і вимагала вказати її серед авторів номера.

«Уявляєте, виявляється, мої творчі думки матеріалізувалися настільки, що перенеслися на сцену Євробачення! Це так круто! Ну правда. Ось тільки мої творчі думки були викладені в режисерському трітменті, який я відправила 6 лютого на телеканал Суспільне мовлення. Даний телеканал проводив конкурс на розробку ідеї кліпу та її реалізації для того ж гурту Go_A на ту ж пісню ШУМ. Захистила ідею перед комісією і через час з інтернету дізналася про те, що виграв конкурс хтось інший. Ну що ж. Буває. Не вийшло. Але ідея була класна. Я прям любила її.

А потім, через 3 місяці після подачі на конкурс я бачу уособлення своєї ідеї на сцені. Читаю, хто ж автор? А там немає мого імені», - написала вона.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Гурт Go_A піднявся в рейтингу букмекерів "Євробачення" після першого півфіналу

Перший півфінал «Євробачення», в якому виступали представники України, відбувся 18 травня. Гурт Go_A пройшов у фінал конкурсу, який відбудеться 22 травня.