UA / RU
Підтримати ZN.ua

Співзасновник "Вікіпедії" продає токен першої редакції домашньої сторінки сайту

NFT, записаний у блокчейн Ethereum, кодує смарт-контракт, який надає покупцеві контроль над цим веб-сайтом.

Співзасновник "Вікіпедії" Джиммі Вейлс продає токен (або NFT), який невзаємозамінний, заснований на першій редакції домашньої сторінки сайту після його запуску, повідомляє The Verge.

Аукціонний будинок Christie's проведе продаж токена з 3 по 15 грудня, виставивши його на аукціоні разом із Strawberry iMac Wales, який використовувався під час запуску "Вікіпедії". Кошти підуть на благодійність та соціальну мережу WT.Social, засновану на пожертвуваннях, яку Уельс запустив у 2019 році.

"Те, що ви бачите на екрані - це те, як "Вікіпедія" виглядала в той момент, коли я встановив програмне забезпечення", - сказав Вейлз.

Єдина сторінка буде публічно розміщена в мережі, і, як і сама "Вікіпедія", будь-хто зможе її побачити та відредагувати. Але всі зміни повернуться за п'ять хвилин, повернувши його у вихідний стан: одне редагування з написом "Hello, World!" слідуючи давній традиції програмування.

NFT (non-fungible token - "незамінний токен" - цифровий сертифікат), записаний в блокчейн Ethereum, кодує смарт-контракт, який надає покупцеві контроль над цим веб-сайтом. Покупець може вимкнути редагування або закрити сторінку. Він також може повністю відмовитися від участі та дозволити Вейлсу керувати сторінкою замість нього.

Читайте також: Вікіпедія займається розробкою голосового двигуна для людей з обмеженими можливостями

Укладачі тлумачного словника англійської мови Collins English Dictionary назвали слово 2021 - NFT. Вони зазначили, що цю абревіатуру в останні 12 місяців «ми постійно чуємо у новинах та соціальних медіа».