UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Софію Київську" не буде вилучено зі списку ЮНЕСКО, запевнив Кулиняк

Заповідник "Софія Київська" не буде виключений зі списку ЮНЕСКО. Про це під час засідання громадської гуманітарної ради заявив міністр культури і туризму Михайло Кулиняк.

Міністр зазначив, що побоювання окремих діячів щодо виключення національного заповідника зі списку ЮНЕСКО є безпідставними.
"Ми вже почали план організації території "Софії Київської ", в якому буде чітко визначено режим використання буферної зони і прилеглих територій, що дозволить зняти суспільну напругу в цьому питанні, порядок проведення робіт, збереження реставрації та реконструкції існуючої історичної забудови. Площа території буферної охоронної зони ансамблю споруд Софійського собору становить 111 га ", - сказав М. Кулиняк.
Міністр також додав, що на сьогодні будівництво в межах буферної зони "Софії Київської" проводиться за однією адресою: вул.О.Гончара. "Згідно з нашим міжнародним зобов'язанням, комітет всесвітньої спадщини був проінформований про наміри здійснювати це будівництво, оскільки основним проблемним питанням, що пов'язане з будівництвом по цій вулиці і його можливим впливом на збереження "Софії" як українського об'єкта всесвітньої спадщини, Мінкультури спільно з Національною комісією у справах ЮНЕСКО досягли домовленості з фірмою-забудовником щодо зменшення висоти об'єкта і коригування проекту в частині архітектурного рішення фасадів у відповідності до рекомендацій міжнародних експертів. Однак, саму проектну документацію міністерством ще не погоджено ", - зазначив М. Кулиняк.
За матеіалам: РБК-Україна