UA / RU
Підтримати ZN.ua

Син Януковича закликав Мінкульт не допустити знищення "Київ Модерн-балету"

Чутки про підготовлюваний розпуск "Київ Модерн-балету" стривожили Віктора Януковича-молодшого, який чув про цей проект багато хорошого.

Народний депутат від Партії регіонів Віктор Янукович-молодший написав листа міністру культури Леоніду Новохатьку з проханням надати театру "Київ Модерн-балет" статусу "Національного театру сучасної хореографії".

Про це син президента України повідомив на своїй сторінці в Facebook.

За словами Януковича-молодшого, рішення Мінкульту не надавати "Київ Модерн-балету" статусу національного викликає нерозуміння.

"Серед аргументів - відсутність у колективу міжнародного визнання, першокласних хореографів і так далі. Дуже дивно. Я багато чув про цей проект саме в контексті його великих успіхів на найвищому рівні", - зазначив він.

"Сьогодні, в тому числі, через рішення Міністерства культури, колектив може розпастися. Ну і хто від цього програє? В першу чергу, Україна. Ми втратимо найцінніше, що може бути в державі - талановитих людей, у яких є бажання і здатність досягати вершин у своїй справі", - додав син президента.

Мінкульт має розглянути лист Віктора Януковича-молодшого і дати на нього відповідь протягом півтора тижнів.

Як повідомляло ZN.UA, всесвітньо відомий балетмейстер Раду Поклітару, який створив у Києві театр "Київ Модерн-балет", оголосив про закриття свого дітища.

Причини та обставини закриття одного з найбільш популярних і елітарних театрів Києва, який відзначений різноманітними преміями, Раду Поклітару коментує наступним чином:

"Театр поставлено в жорсткі рамки виживання. Байдужість до культурних проектів проявляє неуцтво і байдужість чиновників культури - до культури, до престижу України. Єдиний у своєму роді театр виявився непотрібним і обтяжливим для країни".

Український театр сучасної хореографії "Київ Модерн-балет" був заснований в 2006 році. Сьогодні можна говорити про театр "Київ модерн-балет", як про візитноу картку України. Виступи колективу в Росії, Франції і Таїланді були високо оцінені міжнародною мистецькою спільнотою. А в 2008 році театр отримав головну театральну премію країни "Київську Пектораль" у спеціально створеній номінації "Головна подія року" за сукупність яскравих прем'єр - "Веронський міф: Шекспірименти", "Болеро", "Дощ" та "Лускунчик".

Однак важке матеріальне становище цього театру призвело до того, що багато молодих талановитих танцівників змушені були залишити цю трупу.

За відомостями ZN.UA, Раду Поклітару домагався, щоб його театр був у підпорядкуванні не міста, а Міністерства культури, що дозволило б збільшити його фінансування. Але Мінкульт не відреагував на ініціативи балетмейстера, і, втративши будь-які надії на вирішення ситуації, він вирішив закрити цей проект, щоб не обманювати надії колективу. !zn

Читайте також:

Віктюк поставить в Україні скандальну фольк-оперу, заборонену комуністами

У палаці "Україна" пройде Шевченківський театральний фестиваль

П'єса українського драматурга названа кращою на міжнародному конкурсі в Австрії

Донецьк "окультурився" постановкою опери Вагнера за 300 тисяч євро