UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сергій Жадан - Людина року за версією польського видання Gazeta Wyborcza

Ризикуючи своїм життям, письменник залишився у Харкові і допомагає містянам у протистоянні російській агресії.

Людиною року за версією польського видання Gazeta Wyborcza став український письменник, поет і музикант Сергій Жадан.

Родом з Луганщини, Жадан вже багато років живе у Харкові, і не виїхав з нього, незважаючи на смертельну небезпеку. Він залишився у місті, щоб займатися волонтерством та піднімати бойовий дух у містян. Крім того, він пише статті про війну для західних газет і дає інтерв’ю.

"Він не виїхав, незважаючи на те, що росіяни жорстоко бомбардують місто, а зайнявся тим, для чого покликані письменники під час війни: підняття настрою людей, заспокоєння їхніх сердець, організація концертів у бомбосховищі харківського метро", – йдеться у статті видання.  

Серед кандидатів на звання людини року, крім Жадана, були президент Володимир Зеленський, віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук, мери Києва, Маріуполя, Миколаєва та Харкова, українські командири та дипломати, солдати та рятувальники. 

"Коли ми обговорювали цьогорічного лауреата чи лауреатку, було зрозуміло, що ми повинні вшанувати когось з України, людину, яка бере участь у боротьбі… Україна стала землею героїв", – підкреслює редакція.

Жадан подякував редакції за визнання і висловив переконання, що з такою міжнародною підтримкою Україна точно має перемогти Росію.

Читайте також: Частка мігрантів в Україні у 10 разів менша, ніж у найбільш розвинених країнах - експерт

"Дякую Газеті Виборчій за звання Людини року. Хоча чудово розумію всю умовність цього означення - нині всі українці, які б'ються за свою країну, які працюють на неї, є Людьми Року, людьми з великої літери. Честь і щастя жити поруч із ними в один час і в одній країні. І величезна подяка польському народу за підтримку та допомогу. Разом переможемо імперію зла", - сказав Жадан.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну стало безпрецедентним порушенням міжнародного права та прав людини. Як рашистам доведеться відповідати за це, читайте у статті Ольги Кучмієнко «Війна в Україні: чому міжнародне право лишається ефективним механізмом покарання агресора».