UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сербський бойовик з «Тигрів Аркана» виявився популярним діджеєм – Rolling Stone

Через 30 років жодному з бойовиків не висунули звинувачення у військових злочинах.

Через 30 років після різанини в Боснії, яку влаштували сербські бойовики зі збройного загону «Тигри», жоден з них не постав перед судом. Більше того, один з них став успішним діджеєм і виступав у клубах та на фестивалях Європи. Про це свідчать дані розслідування журналу The Rolling Stone.

У квітні 1992 року в містечку Бієліні зі змішаним сербсько-мусульманським населенням на сході Боснії з'явилися озброєні люди, які належали до збройного угруповання «Тигри» Желька Ражнатовича, відомого на прізвисько Аркан, — кримінального авторитета Белграда, що став польовим командиром. Кривава репутація йшла за ними ще з сусідньої Хорватії, де вони вбивали, виганяли з дому та грабували несербське населення. Вони називали це «визволенням» від «мусульманських фундаменталістів».

Читайте також: Заяви Додіка є нікчемними: в МЗС прокоментували вчинок лідера Республіки Сербської

Вони ходили від дому до дому в Бієліні, шукаючи несербів. Вони входили до списку людей, яких "Тигри" вважали "зрадниками". Сербські державні ЗМІ зображували бойовиків героями. За даними Міжнародного кримінального трибуналу з колишньої Югославії (МТКЮ), за два дні «Тигри Аркана» та інші союзні комбатанти вбили щонайменше 48 людей. Більшість убитих було застрелено в груди, рот, скроню або потилицю, деяких з близької відстані.

За цим спостерігав молодий американський фотограф Рон Хавів, який стежив за "Тиграми" ще з Хорватії. Він зробив одну з найзнаменитіших фотографій Балканських воєн. На ній один із «Тигрів», із цигаркою у лівій руці та білими окулярами на голові, штовхає труп жінки, яка лежить у крові поряд із убитими родичами.

The Rolling Stone з'ясував, що бойовика, який потрапив на цей знімок, звуть Срджан Голубович (співзвучно з іменем відомого сербського режисера).

Після закінчення війни у 1995 році Белград став центром розвитку електронної музики, яка була тісно пов'язана з антивоєнним рухом. І одним із діджеїв цієї нової хвилі став Голубович, бойовик «Тигрів».

У Боснії більшість членів "Тигрів Аркана" називали його "Макс", на белградських вечірках його звали "Капітан Макс", а на рейвах і концертах він був DJ Max, під цим ім'ям він виступає досі, хоча його виступи в наші дні швидше рідкість.

Голубович відмовився від пропозицій дати інтерв'ю Rolling Stone і пояснити, чи причетний він до масових вбивств у Боснії. Він також заявив, що не дозволяє публікувати свої фотографії та своє ім'я у статті видання.