UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розкрито таємницю загадкового напису на знаменитій картині «Крик» Мунка

Дослідження підтвердило, що напис зробив сам художник.

Едвард Мунк залишив на найвідомішій своїй картині, «Крику», загадковий напис. Знайти його вдалося за допомогою інфрачервоного полотна, а сам він довгий час викликав безліч домислів у мистецтвознавців. Тепер же дослідження, яке провів Національний музей Норвегії, підтвердило, що напис зробив сам художник, повідомляє ВВС.

Напис зроблено в верхньому лівому кутку олівцем. У ньому записано: «Це міг намалювати тільки божевільний». Мистецтвознавці сперечалися про те, чи був напис актом вандалізму, який скоїв обурений глядач, або ж його залишив сам Мунк.

Тепер же в музеї провели аналіз почерку і порівняли його зі зразками з щоденників Мунка, і вирішили, що напис все-таки було зроблено рукою художника. "Напис, безсумнівно, зробив сам Мунк. Сам почерк, а також події, які відбулися в 1895 році, коли Мунк вперше показав картину в Норвегії, вказують в одному напрямку", - сказала куратор музею Май Брітт Гуленг.

Картину вперше показали в Осло в 1893 році, вона стала радикальним і позачасовим виразом людської тривоги. «Крик» сильно вплинув на сучасну культуру в усіх проявах - від серії фільмів з однойменною назвою до стікерів. Але свого часу твір був жорстко розкритикований, що художник, згідно із записами в його щоденниках, дуже болісно сприймав. Ймовірно, саме тоді він і зробив напис олівцем.

Батько і сестра Мунка страждали від депресії, а самого художника поклали в лікарню після нервового зриву в 1908 році. «Скільки я себе пам'ятаю, я страждав від глибокого почуття тривоги, яке я намагався висловити у своєму мистецтві», - зізнавався художник.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Україна повернула Франції викрадену картину Пола Сіньяка

В кінці січня полотно «Портрет молодої людини з медальйоном» італійського художника епохи Відродження Сандро Боттічеллі пішло з молотка на аукціоні в Нью-Йорку за $92,2 млн.