UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рідкісний артефакт купили на блошиному ринку за 35 доларів і виставили на аукціон за 500 тисяч

Невелика чаша виявилася рідкісним китайським артефактом XV століття.

Маленька порцелянова чаша, яку в минулому році купили за 35 доларів в американському штаті Коннектикут, виявилася рідкісним китайським артефактом XV століття. Як повідомляє ВВС, за словами експертів, вартість артефакту становить 300-500 тисяч доларів.

Чашу помітив невідомий цінитель антикваріату на розпродажу недалеко від міста Нью-Хейвен  минулого року. Він звернувся до експертів, які і повідомили йому про те, що це рідкісний артефакт. Вважається, що це одна з семи подібних чаш в світі, більшість з яких знаходяться в музеях.

Чашу повинні продати на торгах аукціонного дому Sotheby's, які пройдуть 17 березня. Аукціонний дім описує знахідку «як виключно рідкісну».

"Нам відразу стало зрозуміло, що ми дивимося на щось дійсно дуже особливе. Стиль розпису, форма чаші, навіть просто синій колір дуже характерні для того раннього періоду порцеляни, початку XV століття", - заявила Анджела Макатір, експерт із китайської кераміки на аукціоні.

Чаша діаметром 16 см прикрашена кобальтово-синіми квітковими малюнками і візерунком по краях.

Яким чином чаша опинилася на розпродажі в Коннектикуті, залишається загадкою. Можливо, її передавали з покоління в покоління в одній сім'ї.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: На аукціон виставили картину Ван Гога, яку майже ніхто не бачив протягом 100 років

Раніше Анджеліна Джолі продала картину політика, колишнього прем'єр-міністра Великобританії Уїнстона Черчилля «Мінарет мечеті Аль-Кутубія» за рекордні для його робіт $11,5 млн.