Традицію випікання великодніх пасок українці зберігають, не дивлячись на те, що в сучасних магазинах можна з легкістю придбати великодню здобу. Дотримуються цієї традиції та українські зірки, кожна з яких пече ласощі до Великодня за своїм особливим рецептом.
Популярна українська ведуча Руслана Писанка пече сирну паску. Для її приготування необхідно: домашній сир – 1 кг, вершкове масло – 250 г, сметана – 150 г, цукор – 3 ст. л., родзинки – 1 стакан, мармелад – 200-300 г, ванільний цукор – 1 ст. л.
Сир разом з вершковим маслом, сметаною і цукром, в тому числі і ванільним, потрібно ретельно перемішати до однорідної маси. Потім додати розпарені і віджаті родзинки і нарізаний кубиками мармелад. Добре вимісити і викласти масу в марлю, туго зв'язати і поставити зверху прес.
У процесі пресингу з паски буде виділятися рідина, тому її слід поставити на дошку – під нахилом і обов'язково в прохолодне місце.
Для "дозрівання" паски знадобиться 10-12 годин. Потім її необхідно акуратно звільнити від марлі і викласти на блюдо, прикрасити мармеладом або великодніми посипками.
Тіна Кароль розповіла про те, що також готує сирну паску, рецепт якої їй дістався від мами. Паска готується за класичним рецептом, але з додаванням горіхів і сухофруктів.
Ніна Матвієнко готує дріжджову паску, для якої необхідно: борошно 1 кг, дріжджі сухі 11 г, молоко 2 склянки, яйця 9 шт, цукати-100 г, лимонна цедра за смаком, цукор 2 склянки, вершкове масло 350 г, мускатний горіх 1 ч. л., мигдаль 20 г, родзинки 100 г
Для приготування опари необхідно замісити дріжджове тісто на теплому молоці, додати трохи цукру і залишити в темному теплому місці на 20-30 хвилин, накривши рушником.
Збити розм'якшене вершкове масло. Додати цукор, сіль, жовтки, мускатний горіх (або кардамон), лимонну цедру і ванільний цукор. Перемішати. Додати залишки борошна, збиті яєчні білки, знову перемішати. Додати родзинки, цукати і знову перемішати тісто.
Викласти тісто у форму на 1/3 і залишити на 20 хвилин.
Випікати в розігрітій духовці на нижній решітці 40-60 хвилин (при температурі 160 градусів Цельсія).
Збити білки і цукрову пудру, змастити готову охолоджену паску і прикрасити кольоровою присипкою.
Донька співачки, Тоня Матвієнко, також готує сирну паску, її рецепт такий: 1,6 кілограма сиру прокрутити через м'ясорубку, додати 300 грам м'якого масла, окремо збити 4 жовтки з 2-ма склянками цукру і 400 грам сметани. Влити сюди сирно-масляну суміш, перемішати. Окремо додати 200 грам родзинок (помити, висушити), курагу, в'ялену черешню/сливу/лимон, порізати і перемішати.
Співачка Євгенія Власова зізналася, що довіряє пекти паску своїй мамі, родзинкою рецепта якої є додавання 33 жовтків. Крім них, для приготування паски знадобиться: масло – 1 кг, цукор – 1,5 кг, мука – 2 кг, дріжджі, вода – 1 склянка, молоко – 2 склянки. За словами Власової, цьому рецепту вже 500 років, тому в ньому немає ванілі, оскільки "в давні часи ванілі не було".