UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протести проти расизму: демонстранти зносять і оскверняють пам'ятники - фото

У Річмонді дісталося Колумбу, а в Лондоні – Черчиллю.

Протести, що спалахнули в США після вбивства Джорджа Флойда під час затримання поліцією, давно вийшли за межі країни. Протести проти расизму, які переходять у заворушення, охопили також і деякі країни Європи. В ході таких акцій протестувальники зносять пам'ятники історичним особам, яких звинувачують у расизмі і работоргівлі.

Так, 8 червня в Бристолі група протестувальників знищила пам'ятник Едварду Колстону. У Великій Британії він відомий як меценат, який виділяв гроші на будівництво нових лікарень. Однак відомо, що статок він заробив на работоргівлі.

Пам'ятник Колстону став одним з перших, але далеко не єдиним, який був повалений в ході протестів, повідомляє ВВС.

Генрі Дандас

Так, в шотландському Единбурзі протестувальники розписали пам'ятник Генрі Дандасу, першому виконту Мелвілль, якого називали "невизнаним королем Шотландії". Він відомий тим, що в 1792 році запропонував поправку до законопроєкту про скасування рабства, запропонувавши "поступовий підхід". Таким чином, 630 тисяч рабів чекали волі на десятиріччя довше.

Основу 46-метрового пам'ятника Дандасу розмалювали написами George Floyd і BLM, а в інтернеті з'явилася петиція з вимогою знести пам'ятник.

Дісталося і пам'ятнику сину віконта, Роберту, який встановлений на вулиці Мелвілль. Тут до написів George Floyd і BLM додали також "син работоргівця і колонізатора".

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Король Леопольд ІІ

Протести спалахнули і в Бельгії. Тут також запустили петицію із закликом демонтувати пам'ятник королю, який правив країною з 1895 по 1909 рік і став відомий завдяки своїй жорстокій політиці в Демократичній республіці Конго. За час свого правління він зробив республіку, яка тоді була відома як Вільна держава Конго, своєю особистою власністю. Жителі держави перетворилися на рабів, які добували каучук і слонову кістку.

Пам'ятник Леопольду в Антверпені облили фарбою і підпалили. Пізніше його демонтували.

Дісталося і пам'ятнику короля, встановленому в Брюсселі. Тут протестувальники обписали його червоною фарбою.

Генерал Роберт Едвард Лі

У штаті Вірджинія влади вирішила прибрати пам'ятник генералу Конфедеративних Штатів Америки після того, як протестуючі обписали його графіті під час протестів. Генерал не тільки брав участь у Громадянській війні на стороні Півдня, але і одружився з представницею однієї з найбільш знаменитих сімей работоргівців, а після смерті її батька прийняв управління справами родини на себе.

Христофор Колумб

Протестувальники знесли ще один пам'ятник, встановлений в Річмонді. Спочатку акція проходила як мирне зібрання, але незабаром пам'ятник Колумбу розмалювали графіті, а потім статую повалили і викинули в озеро, яке знаходиться поруч.

Як пише Wric, один з протестувальників зізнався, що вони не планували зносити пам'ятник.

Вінстон Черчілль

На пам'ятнику колишньому прем'єр-міністру Великої Британії, який встановлений у Лондоні, з'явився напис "він був расистом". Цікаво, що в 2002 році в опитуванні ВВС Черчілля назвали найвидатнішим британцем в історії.

Але особистість Черчілля залишається спірною для багатьох, оскільки він відомий своїми расистськими поглядами.