UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проект "Нескорені": волонтери "Чесно" розповіли історії найвідоміших репресованих українців

Тих, хто виборов для нашої країни її Незалежність.

Громадський рух "Чесно" створив проект до Дня пам'яті жертв політичних репресій, яких українці вшановуватимуть 16 травня. З 2007 року цей день традиційно відзначається у третю неділю травня.

У матеріалі руху "Чесно" зібрані історії про найвідоміших українців, які протистояли тоталітарній системі — Василя Стуса, В'ячеслава Чорновола, Левка Лук'яненка, Юрія Литвина та Юрія Шухевича.

"Досить часто ми чуємо, що незалежність далась українцям безкровно, задарма або ж навіть "упала з неба". Але історія останніх століть демонструє, що сотні і тисячі українців боролися проти поневолення, проти тоталітарної радянської системи. Українців, які не здавалися, не опускали рук навіть у найскладніші періоди свого життя в тюрмах і на засланні", - йдеться в повідомленні "Чесно". 

Цей проект - історії про людей, які мужньо проходили випробовування допитами і катуваннями, сиділи в камерах смертників, відбули десятиліття нелюдських умов у таборах, жертвували молодими роками життя і власним здоров'ям, але не свідчили проти друзів і свідомо йшли на боротьбу з несправедливістю. 

"Комусь, на жаль, не вдалось вийти живим із радянських тюрем. Хтось вийшов і продовжив боротьбу вже у вільній державі. А дехто дожив до незалежності України і побачив, як держава нагороджує їхніх колишніх суддів та прокурорів почесними званнями та нагородами. Тут розповідаємо історії лише деяких із них – нескорених українців, знакових постатей, які надихали наш народ на боротьбу за свої права і продовжують робити це досі", - пояснюють активісти. 

Читайте також: В Україні вперше відзначать День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

У 2017 році уряд затвердив План проведення заходів із вшанування пам'яті жертв "Великого терору" – масових політичних репресій 1937-1938 років. Метою заходів є поширення інформації в суспільстві про злочини радянського тоталітарного режиму і об'єктивних даних про наслідки терору.

У березні 2018 року Верховна Рада внесла зміни у законодавство про реабілітацію жертв репресійкомуністичного режиму. Закон відновлює права осіб, які були засуджені у позасудовому порядку, а також засуджені за діяння, які не вважаються злочинами в цивілізованому суспільстві. Однак, на думку деяких правозахисників, уважний аналіз визначення репресій і нових процедур надання статусу реабілітованих змушує вимагати перегляду цього закону.