UA / RU
Підтримати ZN.ua

Представники Пусанського кінофестивалю запустили петицію на підтримку Олега Сенцова

Автори петиції наполягають на звільненні українського режисера.

Програмний директор Пусансського міжнародного кінофестивалю Кім Чжи Сік запустив петицію, спрямовану на підтримку українського режисера Олега Сенцова, якого було засуджено в Росії до 20 років позбавлення волі за підготовку терактів. Повідомлення про це було опубліковано виданням Variety.

У петиції йдеться "ми глибоко стурбовані і щиро впевнені в тому, що абсолютно неприпустимо затримувати людей за свободу висловлювання думок, це суперечить основним цінностям демократичного суспільства. Крім того, ми розуміємо і побоюємося, що кожен з нас може стати "терористом" , висловлюючи свою мистецьку і громадянську позицію. Ми висловлюємо солідарність з нашим українським колегою і з усією повагою закликаємо до його якнайшвидшого звільнення".

Петицію підписали іранський режисер Мохсен Махмальбаф, індійський режисер Мозес Сінгх, режисер з Таїланду Апітчатпон Вірасетакул, китайський режисер Ван Сяошуай, індонезійський режисер Гарін Нугрохо і корейські режисери Хон Сан Су, Шин Су Он і Рю Син Ван.

25 серпня військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Українського режисера визнали винним у створенні терористичної спільноти і підготовці терактів у Криму. Разом з тим активіста Олександра Кольченко визнали винним в участі у терористичному співтоваристві, співучасті у теракті і засудили до 10 років ув'язнення у виправній колонії суворого режиму.

Суд над Сенцовым розпочався 21 липня в Ростові-на-Дону. Цьому передувало викрадення Сенцова ФСБ в Криму нібито як члена "Правого сектора", хоча і він сам, і "Правий сектор" це спростували.

З проханням звільнити Сенцова до російської влади не раз зверталися його колеги, у тому числі Кшиштоф Зануссі, Педро Альмодовар, Вім Вендерс і Микита Міхалков.

Також із закликами звільнити Сенцова звернулася ПАРЄ і генсек ООН Пан Гі Мун.