UA / RU
Підтримати ZN.ua

Потрібен новий Чаплін, який доведе, що кінематограф перестав бути німим — Зеленський

Під час виступу на Каннському кінофестивалі президент України закликав кіно "не мовчати" про війну, процитувавши сатиру Чарлі Чапліна.

Президент України Володимир Зеленський порівняв повномасштабне вторгнення РФ на територію України з подіями Другої світової війни у своєму виступі на Каннському кінофестивалі. Процитувавши сатиру Чарлі Чапліна на фашизм “Великий диктатор” 1940-го року, Зеленський закликав кінематограф “не бути німим” і зараз.

“Людська ненависть пройде, і диктатури помруть, і влада, яку вони забрали у людей, повернеться до людей. І поки люди вмирають, свобода ніколи не загине”, — сказав він, цитуючи стрічку.

Очільник держави наголосив, що наразі в Європі йде найстрашніша війна з часів Другої світової, у якій передусім винна “одна людина в Москві”. “Інші люди гинуть щодня й вони не оживуть після фрази «Стоп. Снято»”, — зазначив президент.

“Але що ми чуємо про це зараз? Кіно мовчатиме чи буде говорити? Якщо є диктатор і якщо є війна за свободу і якщо знову, як і тоді все залежить від нашої єдності, то чи залишиться кіно поза цією єдністю?”, — запитав Зеленський.

Він нагадав, що українські міста зруйнувала не віртуальна графіка, а “багато українців стали Гвідо й намагаються пояснити дітям, чому доводиться ховатися в підвалі, багато українців стали такими, як Альдо Рейн”. 

“Земля нашої країни вже розполосована тисячами окопів. Звичайно, ми продовжимо битися. І в нас немає альтернативи, ніж виборювати свободу”, — наголосив президент України, висловивши впевненість, що “диктатор програє”.

“Але мають прозвучати слова, як у 1940-му. Прозвучати з усіх екранів вільного світу. Потрібен новий Чаплін, який доведе й зараз, що кінематограф перестав бути німим”, — продовжив Зеленський.

Процитувавши інший уривок із фільму Чарлі Чапліна “Великий диктатор”, президент України підсумував: “Нарешті ми маємо перемогти у цій битві. І нам потрібне кіно, яке забезпечить саме такий фінал. Щоб кожний голос був на боці свободи, як це бачилось завжди, передусім голос кіно”.