UA / RU
Підтримати ZN.ua

Померла заслужена артистка України Марія Гонта

Актриса кілька тижнів боролася з коронавірусом.

На 84 році життя від коронавірусу померла заслужена артистка України Марія Гонта, повідомили в Тернопільському академічному українському драматичному театрі ім Т.Г.Шевченка, а також журналіст Олег Вергеліс в Facebook.

Олег Вергеліс написав, що Марія Гонта не подолала "епідеміологічну чуму новітнього часу". Він також висловив співчуття рідним актриси і театру, в якому вона служила.

"Світла пам'ять прекрасній українській актрисі, яка так і не дочекалася звання" народної ", хоча з позицій історії українського театру вона дійсно була народною, як ніхто інший в цей спірний час. Співчуття близьким актриси і співчуття Тернопільському театру, який втратив одну з яскравих легенд сцени ", - написав журналіст.

Відомо, що причиною смерті стали ускладнення від вірусної інфекції.

Українська артистка народилася 17 грудня 1937 року в Рівненській області.

Марія Гонта закінчила Дубнівське культурно-освітнє училище. Навчалася в студії при Рівненському обласному музично-драматичному театрі.

Розкрила свої акторські можливості Марія Гонта на сцені Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка, де працювала з 1962 року.

У 1979 р.. Марії Гонта присвоїли звання заслуженої артистки УРСР.

"Ця талановита, працьовита актриса з хорошими зовнішніми і голосовими даними полонила серця глядачів і багато років не переставала дивувати їх широкою палітрою створених ним образів. Режисери залюбки використовували її щедрий талант, доручали головні ролі, ставили на неї вистави", - написали про актрису в Тернопільському академічному українському драматичному театрі ім Т.Г.Шевченка.

Марія Гонта зіграла понад 100 ролей, серед яких: Катерина ( "Чебрець пахне сонцем" О. Коломійця), Маруся Чурай ( "Дівчина з легенди» Л. Забашти), Рахіра ( "Земля" В. Василько по О. Кобилянської), Маруся ( "Дай серцю волю..." М. Кропивницького), Онисія ( "Влада темряви» Л. Толстого).

Читайте також: Помер режисер фільму «Бумбараш» Микола Рашеєв

Влітку грузинський драматург, режисер, художник, засновник Тбіліського театру маріонеток Резо Габріадзе помер в Тбілісі на 85-му році життя.