UA / RU
Підтримати ZN.ua

Померла пані Моніка з "Кабачка "13 стільців", актриса Ольга Аросєва

Роль пані Моніки принесла актрисі всенародну популярність. У 1976 році, до 10-річчя "Кабачка", уряд Польщі надав всім учасникам та керівникам передачі звання "Заслужений діяч культури Польщі".

13 жовтня на 88-му році життя після важкої хвороби в одній з московських клінік померла народна артистка Росії Ольга Аросєва.

Останнім часом Аросєва була задіяна у трьох спектаклях Театру Сатири - "Ідеальне вбивство", "Як пришити стареньку" і "Реквієм за Радамесом". Один зі спектаклів буде знято з репертуару.

Ольга Аросєва народилася 21 грудня 1925 року у Москві. Навчалася у Московському театральному училищі. У 1948 році її було прийнято у трупу Ленінградського Театру комедії.

У трупі Московського академічного театру Сатири з 1950 року. Грала у спектаклях "Не ваша справа", "Людина з іменем", "Весільна подорож", "Пролита чаша", "Будинок, де розбиваються серця", "Прибуткове місце", "Маленькі комедії великого будинку", "Горе від розуму", "Божевільний день, або Одруження Фігаро", "Концерт для театру з оркестром", "Ні сантима менше!", "Андрюша", "Тріумф на Тріумфальній" тощо.

В кіно Ольга Аросєва дебютувала в 1948 році у фільмі "Дорогоцінні зерна". Потім були стрічки "Ми з вами десь зустрічалися...", "Дівчина без адреси" та інші.

Головні ролі Аросєва зіграла у фільмах Ельдара Рязанова "Бережись автомобіля" (1966) і "Старики-розбійники" (1971), а також у музичному фільмі Олега Миколаївського "Трембіта" (1968).

Працювала у мультиплікації з 60-х років. Вважається однією з найкращих виконавиць ролей лисиць і слоних. Відомі персонажі з її голосом - ексцентрична Баба-Яга з серії олімпійських мультфільмів під загальною назвою "Баба-Яга проти!" і пані Беладонна з мультсеріалу "Пригоди поросяти Фунтика".

Всенародну популярність принесла Ользі Аросєва роль пані Моніки у телевізійній передачі "Кабачок "13 стільців", що виходила з 1966 по 1980 роки. У 1976 році, до 10-річчя "Кабачка", уряд Польщі надав всім учасникам та керівникам передачі звання "Заслужений діяч культури Польщі".

В 1998 році Ольга Аросєва разом з театральним критиком Вірою Максимовою опублікувала книгу мемуарів "Без гриму". Крім того, актриса видала книгу своїх кулінарних рецептів "Кулінарні подорожі".

Народну артистку Росії Ольгу Аросєєву нагороджено орденом Пошани і орден "За заслуги перед Вітчизною" IV ступеня. Вона - лауреат Державної премії РРФСР 1977 року. У 1985 році Аросєєвій присвоєно звання народної артистки РФСР. У 2001 отримала "Золотий стілець Остапа Бендера" в номінації "Ретро. Найкраща передача і героїня".

У 2010 р. Аросєєва отримала орден За заслуги перед Вітчизною III ступеня за значний внесок у розвиток вітчизняного театрального мистецтва і багаторічну творчу діяльність. !zn

Читайте також:

Ведучою Каннського кінофестивалю цього року стане французька акторка Одрі Тоту

Актриса Гюла Клара Кессус удостоєна звання "Артист ЮНЕСКО за мир"