UA / RU
Підтримати ZN.ua

Помер співорганізатор і директор фестивалю «Червона Рута» Тарас Мельник

Причина смерті митця не повідомляється, однак нещодавно він важко перехворів на ковід.

Пішов з життя відомий український музикант, співзасновник и незмінний керівник фестивалю «Червона Рута» Тарас Мельник.

Митцю було 68 років, нещодавно Мельник важко перехворів на ковід, лікувався в Ужгороді й цього місяця переніс операцію, пов’язану із ускладненнями захворювання.

«Тарас Мельник – батько фестивалю «Червона Рута», патріот, ідеолог, музикознавець, піаніст вищого класу, борець за вільну та незалежну Україну, дисидент вищого ґатунку! Пішов тато… В день Соборності України!», - пише його донька Соломія Мельник.

Тарас Мельник народився 17 січня 1954 року. Навчався у Київській державній консерваторії ім. Чайковського, був учнем відомого композитора Миколи Скорика, однак на п’ятому курсі був виключений за проукраїнську позицію та відправлений на завод слюсарем.

У 1980 – 1982 роках працював викладачем у Ніжинському державному педагогічному інституті ім. Гоголя, в Національній Музичній Академії України ім. Чайковського.

У 1989 році разом із товаришами організував і провів у Чернівцях перший фестиваль україномовної музики «Червона Рута». Також був співзасновником дитячого фольклорного театру «Дай Боже!».

Як виконавець грав у рок-гурті «Еней», як музиколог досліджував звичаєву педагогіку українців. За вагомий особистий внесок у розвиток українського музичного мистецтва нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня.

Читайте також: День народження Кузьми Скрябіна: згадуємо найкращі пісні музиканта

«Червона рута» – один з найвідоміших і найавторитетніших музичних форумів України, що залишається єдиним некомерційним фестивалем, який цілеспрямовано підтримує саме українських виконавців. До «відкриттів» фестивалю належать Олександр Пономарьов, Руслана, «ВВ», «Брати Гадюкіни», «Піккардійська терція» та інші виконавці.