UA / RU
Підтримати ZN.ua

Помер актор Юрій Яковлєв

Народний артист СРСР помер у лікарні після важкої тривалої хвороби у віці 85 років. Глядачам Юрій Яковлєв запам'ятався по ролі царя Івана Грозного у фільмі "Іван Васильович змінює професію" і Іполита з "Іронії долі, або З легким паром!".

Помер актор театру і кіно Юрій Яковлєв. "З сумом повідомляємо. Сьогодні вночі пішов з життя народний артист СРСР Юрій Васильович Яковлєв", - повідомляє Академічний театр Вахтангова в суботу на своєму сайті.

Видатний радянський актор театру і кіно, народний артист Яковлєв народився 25 квітня 1928 року в Москві. З початком Великої вітчизняної війни сім'я Яковлєвих евакуюється до Уфи. Там, в Уфі, тринадцятирічний Яковлєв працював разом з матір'ю в госпіталі.

У 1943 році Яковлеви повернулися в Москву. Юрій навчався у вечірній школі, працював помічником механіка в гаражі. У 1948 році вступив до ВДІКУ, але невдало, після чого був прийнятий в знамените Театральне училище Щукіна. У 1952 році закінчив Театральне училище і вступив на службу в Академічний театр Вахтангова.

Його першою роллю став Чахоткин в кінофільмі "На підмостках сцени". Свою головну роль Яковлєв зіграє в "Ідіоті" - князя Мишкіна. Ця роль зробила його знаменитим у кінематографі. Велику роль відіграє в його творчості співпраця з Ельдаром Рязановим. У нього він знімався в кінострічках: "Людина нізвідки", "Гусарська балада", "Іронія долі, або з легким паром!". Так само він грав у фільмах "Анна Кареніна", "Любов земна", "Доля".

Яковлєв знімався у фільмах режисера Леоніда Гайдая "Іван Васильович змінює професію", "Кін-дза-дза". Він також грав у фільмах "Дівчинка на кулі", "Драма на полюванні", "Старики-розбійники", "Ідеальний чоловік", "Пастка для самотнього чоловіка", "Графиня де Монсоро", "Старі пісні про головне" та багатьох інших.

Актор удостоєний багатьох звань і нагород. !zn

Читайте також:

Помер культовий російський режисер, автор "Брата" Олексій Балабанов

Помер режисер Олексій Герман-старший

Помер Борис Стругацький

Помер знаменитий режисер Петро Тодоровський