UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після загрози руйнування «Квіти України» отримали статус держпам’ятки архітектури

Якби не протести активістів, будівля могла би повністю втратити автентичний вигляд

Модерністська будівля-оранжерея «Квіти України», розташована на вулиці Січових Стрільців у Києві, отримала статус державної пам’ятки архітектури, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

«Щойно підписав наказ про внесення будівлі "Квіти України" до реєстру державних пам'яток. Тепер "Квіти" офіційно є пам'яткою архітектури, монументального мистецтва місцевого значення», — сказав Ткаченко. 

Тепер у будівлі є державний охоронний статус, який забороняє руйнувати її або перебудовувати. 

«Дякую киянам за небайдужість та готовність відстоювати історичний вигляд міста», — додав Ткаченко, маючи на увазі акції протесту проти руйнівних дій забудовника щодо автентичного фасаду будівлі. 

Перед цим, 3 серпня, будівля увійшла до реєстру об’єктів культурної спадщини Києва.

Що загрожувало «Квітам України»  

Теперішній власник будівлі збирався переформатувати її на торговельно-офісний центр, при цьому автентичність архітектури була би втрачена через надбудову. У червні з фасаду зрізали 30-річний виноград. 

View this post on Instagram

A post shared by Ukrainian Modernism (@ukrainianmodernism)

Читайте також: Навколо "Тарілки" на Либідській звели паркан для "реставрації". Під загрозою також сусідній довоєнний будинок

12 липня забудовник почав руйнувати фасад будівлі, але на місце прибули активісти і зупинили процес. 13 липня суд наклав арешт на будівлю, що допомогло зупинити усі будівельні роботи на час досудового розслідування. Активісти вимагають реставрувати будівлю та знайти для неї адекватне застосування.