UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перед фестивалем EXIT сербський Новий Сад розписали тисячами букв Z

Організатори фестивалю без пояснення причин скасували виступ Kalush Orchestra.

У Сербії у місті Новий Сад перед фестивалем EXIT з'явилися тисячі написів з буквою Z – символом повномасштабного вторгнення Росії до України. Як повідомляє «Радіо Свобода», символи з'явилися на мосту, що веде до замку, в якому має відбутися фестиваль.

Читайте також: РФ розглядає декілька сценаріїв війни, орієнтується за ситуацією — Маляр

Крім того, символом російської агресії також розписали дитячий садок, приватні будинки та навіть контейнери для відходів. Місцева влада та поліція відмовилися коментувати появу написів.

На фестивалі мав виступити і український гурт Kalush Orchestra, який цього року переміг на «Євробаченні». Але 6 липня організатори без пояснення причин заявили, що цього виступу не буде.

Фестиваль EXIT пройде з 7 по 11 липня, на ньому виступатимуть співаки та гурти з 20 країн. Фестиваль було засновано у 2000 році на знак протесту проти колишнього президента Сербії Слободана Мілошевича. Незабаром він став міжнародним, у ньому брали участь численні європейські зірки.

Нагадаємо, Міністр закордонних справ Сербії Нікола Селакович заявив, що його країна поважає територіальну цілісність і суверенітет України, а також засуджує дії Росії, але не підтримує санкції ЄС проти країни-агресора.

Дипломат зазначив, що європейські санкції проти Росії не вписуються в національні інтереси Сербії, а повномасштабне вторгнення РФ в Україну – це "війна між братами".