UA / RU
Підтримати ZN.ua

Паска без яєць і молока: незвичайні рецепти приготування головного великоднього частування

Паску можна приготувати і з дотриманням правил веганства та вегетаріанства.

Паску можна приготувати без використання традиційних продуктів

Паску можна приготувати без використання традиційних продуктів

Вже цієї неділі, 16 квітня, християни східного обряду святкуватимуть свято Христового Воскресіння чи Великдень. Обов'язковим традиційним частуванням цього дня є паска. Разом з тим, традиційний рецепт приготування цих ласощів, з молоком, яйцями та дріжджами може не підійти тим, хто дотримується правильного харчування, вегетаріанства та веганства. Але це не привід засмучуватися, навіть навпаки: приготувати паску можна і не зовсім традиційним способом.

Веганська паска за рецептом Рудольфа Краєвського (Vegano Hooligano)

Інгредієнти: 300 г цільнозернового борошна пшеничного в/с, 100 г кукурудзяного борошна грубого помелу, 100 г вівсяного борошна грубого помелу, 50 г родзинок, 20 г сушеної журавлини, 20 г підсмаженого арахісу, 20 г подрібненого волоського горіха, 250 г соняшниково-кукурудзяної олії, 8 г солі, 200 г цукру або 50 г порошку стевії, 3 г ванільного цукру, бурбон натуральний,3 г соди гасимо, 3 г лимонного соку, 700 мл теплої води (додати при необхідності), 150 г цукрової пудри або порошок з сушеного родзинок, 70 мл рослинного молока, 3 г кукурудзяного крохмалю. З цієї кількості інгредієнтів виходить один кілограм готової паски.

Приготування: змішати всі сипучі продукти, крім цукру. В окремій мисці погасити соду лимонним соком, додати теплої води, влити до води масло, змішати, поступово помішуючи. Добвить суміш із сипучих продуктів, робимо тісто як на оладки.

Дати тісту постояти в теплі 20 хв.

Добавити в тісто цукор або стевію і перемішати. Відразу залити тісто по формах, до рівня вище середини.

Запікати в розігрітій духовці при 170°С протягом 20 хв, потім зменшити температуру до 160°С. Для маленьких пасок додатковий час 30-40 хв, для більших від 500 г - 50-60 хв.

Як можна прикрасити паску. Є два варіанти прикрашання. Цукрове:рослинне молоко з крохмалем довести до кипіння, варити 3 хв, дати охолонути. У миску з цукровою пудрою, додати невеликими порціями рослинне молоко, збиваючи міксером або ручним блендером. Отриману густу масу намазати на паски, прикрасити натуральными сухофруктами, подрібненими горіхами, насінням льону та кунжуту.

Горіхове: паски змастити готової або самостійно приготовленої горіховою пастою, посипати подрібненими сухофруктами і горішками.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Сирна паска в стилі RAW за рецептом ресторану Nebo's

Інгредієнти: 1 кг кешью, 0,5 л води, 500 г кокосової стружки, 200 г меду, 80 г кокосового масла, 200 г волоського горіха, 400г подрібнених кураги з родзинками. Глазур:250 г кеш'ю, 450 г кокосової стружки, 300 г меду, 300 г масла какао, 50 г лимонного фрешу, 150 г води. З цієї кількості інгредієнтів виходить 10 пасочок.

Приготування. Спочатку необхідно приготувати сир з кешью. Для цього береться 1 кг замоченого на ніч кешью, 0,5 л води, збити в блендері до однорідної маси. Вилити масу в марлю і поставити на ніч під прес. Після видалити рідину, і в марлі залишиться сирна маса.

Приготувати пасту з 500 г жирної кокосової стружки, 200 г меду (різнотрав'я або соняшник за смаком) і 80 г кокосового масла. Всі інгредієнти збити в потужному блендері.

Змішати отриманий сир з кешью з пастою, потім вмішати в цю масу волоський горіх і подрібнені курагу з родзинками. В межах температури 25°C сформувати отриману масу у відповідні форми. Поставити сирну паску в формочках в холодне місце, щоб вона застигла. Через годину пасочки можна витягати (вони повинні бути досить щільною консистенції).

Паски полити білою глазур'ю. Для неї всі інгредієнти збиваємо в блендері до однорідної маси.

Декорувати зверху кокосовою стружкою і дрібно нарізаною в'яленою журавлиною.

Ово-лакто бездріжджова шоколадна паска від Едуарда Насирова

Інгредієнти. Панірувальні сухарі, 300 г вершкового масла, 300 г цукру, 300 г борошна, 4 яйця, 1 ч л ванільного екстракту, 1,5 ч л розпушувача, 120 мл молока, 80 г шоколаду, 2 ст л какао, 2 ст л сухої чорної смородини. З цієї кількості інгредієнтів виходить три пасочки.

Приготування. Форми змастити маслом і присипати сухарями. Духовку розігріти до 175°C. Масло збити з цукром і ваніллю. По одному ввести яйця, перемішати. Борошно просіяти з розпушувачем, і ввести в масляну суміш невеликими порціями, чергуючи з молоком. Додати в тісто подрібнений шоколад, какао і смородину. Відправити його у форми і випікати близько 45 хвилин. Дати охолонути, потім вийняти з форми і прикрасити за бажанням.