UA / RU
Підтримати ZN.ua

Паска без яєць і молока: незвичайні рецепти приготування головного великоднього частування

Паску можна приготувати і з дотриманням правил веганства та вегетаріанства.

Вже цієї неділі, 16 квітня, християни східного обряду святкуватимуть свято Христового Воскресіння чи Великдень. Обов'язковим традиційним частуванням цього дня є паска. Разом з тим, традиційний рецепт приготування цих ласощів, з молоком, яйцями та дріжджами може не підійти тим, хто дотримується правильного харчування, вегетаріанства та веганства. Але це не привід засмучуватися, навіть навпаки: приготувати паску можна і не зовсім традиційним способом.

Веганська паска за рецептом Рудольфа Краєвського (Vegano Hooligano)

Інгредієнти: 300 г цільнозернового борошна пшеничного в/с, 100 г кукурудзяного борошна грубого помелу, 100 г вівсяного борошна грубого помелу, 50 г родзинок, 20 г сушеної журавлини, 20 г підсмаженого арахісу, 20 г подрібненого волоського горіха, 250 г соняшниково-кукурудзяної олії, 8 г солі, 200 г цукру або 50 г порошку стевії, 3 г ванільного цукру, бурбон натуральний,3 г соди гасимо, 3 г лимонного соку, 700 мл теплої води (додати при необхідності), 150 г цукрової пудри або порошок з сушеного родзинок, 70 мл рослинного молока, 3 г кукурудзяного крохмалю. З цієї кількості інгредієнтів виходить один кілограм готової паски.

Приготування: змішати всі сипучі продукти, крім цукру. В окремій мисці погасити соду лимонним соком, додати теплої води, влити до води масло, змішати, поступово помішуючи. Добвить суміш із сипучих продуктів, робимо тісто як на оладки.

Дати тісту постояти в теплі 20 хв.

Добавити в тісто цукор або стевію і перемішати. Відразу залити тісто по формах, до рівня вище середини.

Запікати в розігрітій духовці при 170°С протягом 20 хв, потім зменшити температуру до 160°С. Для маленьких пасок додатковий час 30-40 хв, для більших від 500 г - 50-60 хв.

Як можна прикрасити паску. Є два варіанти прикрашання. Цукрове:рослинне молоко з крохмалем довести до кипіння, варити 3 хв, дати охолонути. У миску з цукровою пудрою, додати невеликими порціями рослинне молоко, збиваючи міксером або ручним блендером. Отриману густу масу намазати на паски, прикрасити натуральными сухофруктами, подрібненими горіхами, насінням льону та кунжуту.

Горіхове: паски змастити готової або самостійно приготовленої горіховою пастою, посипати подрібненими сухофруктами і горішками.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Сирна паска в стилі RAW за рецептом ресторану Nebo's

Інгредієнти: 1 кг кешью, 0,5 л води, 500 г кокосової стружки, 200 г меду, 80 г кокосового масла, 200 г волоського горіха, 400г подрібнених кураги з родзинками. Глазур:250 г кеш'ю, 450 г кокосової стружки, 300 г меду, 300 г масла какао, 50 г лимонного фрешу, 150 г води. З цієї кількості інгредієнтів виходить 10 пасочок.

Приготування. Спочатку необхідно приготувати сир з кешью. Для цього береться 1 кг замоченого на ніч кешью, 0,5 л води, збити в блендері до однорідної маси. Вилити масу в марлю і поставити на ніч під прес. Після видалити рідину, і в марлі залишиться сирна маса.

Приготувати пасту з 500 г жирної кокосової стружки, 200 г меду (різнотрав'я або соняшник за смаком) і 80 г кокосового масла. Всі інгредієнти збити в потужному блендері.

Змішати отриманий сир з кешью з пастою, потім вмішати в цю масу волоський горіх і подрібнені курагу з родзинками. В межах температури 25°C сформувати отриману масу у відповідні форми. Поставити сирну паску в формочках в холодне місце, щоб вона застигла. Через годину пасочки можна витягати (вони повинні бути досить щільною консистенції).

Паски полити білою глазур'ю. Для неї всі інгредієнти збиваємо в блендері до однорідної маси.

Декорувати зверху кокосовою стружкою і дрібно нарізаною в'яленою журавлиною.

Ово-лакто бездріжджова шоколадна паска від Едуарда Насирова

Інгредієнти. Панірувальні сухарі, 300 г вершкового масла, 300 г цукру, 300 г борошна, 4 яйця, 1 ч л ванільного екстракту, 1,5 ч л розпушувача, 120 мл молока, 80 г шоколаду, 2 ст л какао, 2 ст л сухої чорної смородини. З цієї кількості інгредієнтів виходить три пасочки.

Приготування. Форми змастити маслом і присипати сухарями. Духовку розігріти до 175°C. Масло збити з цукром і ваніллю. По одному ввести яйця, перемішати. Борошно просіяти з розпушувачем, і ввести в масляну суміш невеликими порціями, чергуючи з молоком. Додати в тісто подрібнений шоколад, какао і смородину. Відправити його у форми і випікати близько 45 хвилин. Дати охолонути, потім вийняти з форми і прикрасити за бажанням.