UA / RU
Підтримати ZN.ua

Остання книга Ларссона виявилася непридатною до публікації

Останній роман Стіга Ларссона видано не буде. Раніше книгу планувала закінчити вдова письменника Єва Гібріельссон.

Детективна трилогія шведського письменника, журналіста і правозахисника - «Дівчина з татуюванням дракона», «Дівчина, яка грала з вогнем» і «Дівчина, яка підривала повітряні замки» - стала популярна вже після смерті самого С.Ларссона: книги, що утворюють єдиний цикл «Міленіум», стали бестселерами. Вже вийшли три шведські екранізації романів, а над голлівудською версією «Дівчини з татуюванням дракона» працює Девід Фінчер. Всі три книги, окрім того, перекладалися на російську мову, як і кілька біографій С.Ларссона, пишуть znaki.fm.

Є.Габріельссон неодноразово, у тому числі у книзі спогадів про свого цивільного чоловіка, заявляла, що готова закінчити останню книгу С.Ларссона - «Помста богів», близько 200 сторінок тексту до якої залишилися у ноутбуці письменника, зараз належить вдові. Проте нещодавно вона заявила, що навряд чи роман придатний до опублікування: текст являє собою набір окремих уривків, які С.Ларссон не встиг зібрати разом. «Не можна назвати те, що вийшло, романом», - стверджує Є.Габріельссон.

За сюжетом книга повинна була стати п'ятою в циклі - С.Ларссон вирішив працювати саме в такому порядку, не залишивши ніяких відомостей щодо ненаписаного четвертого тому. Судячи по буму, який провели вже перекладені на 44 мови світу книги С.Ларссона у книжковій індустрії, не можна, однак, виключати, що навіть найбільш хаотичний текст письменника зацікавив би видавців. Втім, Є.Габріельссон, схоже, не налаштована публікувати останній рукопис свого чоловіка.