UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Оскар 2018": як проходить процес визначення володарів премії

У цьому році долю номінантів вирішувало 8,5 тисяч осіб.

28 лютого члени Американської кіноакадемії завершили процес голосування за володарів премії "Оскар". У цьому році долю номінантів визначала рекордна кількість голосуючих – 8,5 тисяч осіб.

Як повідомляє DTF, сам процес визначення найкращих дуже довгий і заплутаний і складається з великої кількості формул, а підрахунок голосів повинен виключити будь-яку можливість незаслуженої перемоги, підкупу або підтасування.

Висунення номінантів

Для того, щоб фільм був висунутий на здобуття "Оскара", його продюсер або прокатник повинен заповнити спеціальну форму, в якій будуть вказані всі дані про твір.

Картина повинна відповідати наступним критеріям:

Варто відзначити, що творці фільму самі обирають, у якій категорії буде представлено їхній твір і кого варто нагородити, тому кількість бажаючих боротися за нагороду в тій чи іншій категорії може істотно відрізнятися.

Хто голосує за переможців

Долю "Оскара" вирішує Академія кінематографічних мистецтв і наук, яка була заснована у 1927 році. Тоді до її складу входило всього 36 кінодіячів, зараз же членством в Академії мають 8500 чоловік.

Члени Кіноакадемії - це актори, режисери, продюсери, дизайнери та інші фахівці, задіяні в кіновиробництві. Всі вони поділені на 17 гільдій в залежності від спеціальності. При цьому повного списку всіх членів Академії не існує, а велика частина імен експертної комісії тримається в секреті.

Як стати членом Кіноакадемії

Таких способів існує два. Перший з них – бути номінантом на отримання "Оскара". Таким чином членство в цьому році отримав Баррі Дженкінс, режисер "Місячного сяйва", який в 2017 році отримав статуетку в категорії "Кращий фільм".

Другий спосіб – отримати підтримку від двох діючих членів Кіноакадемії. Після отримання двох рекомендацій кандидатуру кандидата розглядає відповідна гільдія на предмет відповідності критеріям Кіноакадемії. Після отримання схвалення гільдією кандидатуру розглядає спеціальний комітет "Оскара", який і приймає рішення.

З 2016 року членство в Кіноакадемії перестало бути довічним. Щоб зберегти його, необхідно відповідати наступним критеріям:

Перша частина голосування

Після того, як усі заявки фільмів схвалені, члени Академії приступають до голосування, яке складається з двох етапів. Під час першого кожна гільдія розглядає фільми у своїй професійній номінації.

Наприклад, оператори вибирають фільми з кращої операторською роботою, дизайнери костюмів - з кращими костюмами і так далі. При цьому кожен з експертів повинен вибрати п'ять фільмів з короткого списку і скласти з них свій власний міні-рейтинг.

Після першого етапу голосування всі бланки надсилаються в консалтингове агентство PricewaterhouseCoopers, яка займається підрахунком голосів для Академії вже понад 80 років. Агентство складає підсумковий список номінантів для кожної категорії, для чого застосовується принцип преференційного голосування.

Формула така: кількість всіх голосуючих (8500) ділиться на кількість можливих номінантів, до якої додається одна зайва позиція (10+1). У підсумку, після округлення виходить 773 – це кількість балів, необхідна для того, щоб потрапити в підсумковий список номінантів.

Варто відзначити, що якщо номінант не набирає підтримки 1% голосуючих, він випадає з гонки. Крім того, якщо хтось отримує більше 10% необхідних голосів, то "зайві" бали переходять номінантам, які стояли на других місцях в бланках.

Друга частина голосування

Вирішальний етап голосування триває тиждень. Під час нього члени Академії можуть залишити свій голос у всіх категоріях. І це одна з головних проблем "Оскара".

Виходить, що під час "другої хвилі" велика частина голосів буде не від фахівців, а від людей, побічно знайомих з процесом. Ще одна прихована загроза цього етапу - голосування з солідарності чи по дружбі.

Також неможливо контролювати, подивляться члени Академії всі представлені фільми або будуть голосувати, просто прочитавши рецензії і подивившись трейлер.

На цьому етапі членам комісії необхідно поставити в бланках галочки навпроти їхніх улюблених номінантів у всіх категоріях. Виняток, як можна здогадатися - "Кращий фільм". Тут знову необхідно розставити всі фільми по місцях від першого до десятого.

Коли всі голоси зібрані, знову настає час PWC. Цього разу їхнє завдання трохи легше: у всіх категоріях перемагає кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів. Окрім, звичайно ж, номінації "Кращий фільм". Тут PWC знову доводиться вдаватися до системи преференційного голосування. Їхнє завдання на другому етапі - домогтися такого результату, щоб у фільму-переможця виявилося більше половини всіх голосів.